Ciccone wint zestiende rit Giro d'Italia, Carapaz en Nibali delen nieuwe tik uit aan Roglic

Giulio Ciccone heeft de bergrit over de Mortirolo succesvol af kunnen ronden. De drager van de bergtrui in de Ronde van Italië was in de sprint met twee te sterk voor Jan Hirt. In het algemeen klassement deden rozetruidrager Richard Carapaz en Vincenzo Nibali goede zaken. De twee klassementsrenners wonnen anderhalve minuut op Primoz Roglic. Bauke Mollema kwam in dezelfde tijd als Roglic binnen.

Een groep van 21 renners, met onder meer Ciccone en Hirt koos al na iets meer dan tien kilometer voor de aanval. De best geplaatste in het gezelschap was de Amerikaan Joe Dombrowski (EF Education First), die als veertiende op 14:52 van leider Carapaz stond, waardoor het groepje een mooie voorsprong kreeg.

Op de Mortirolo viel alles uit elkaar, zowel in het peloton als in de kopgroep. In de kopgroep bleken Ciccone en Hirt de beste. Ook Damiano Caruso kon het tweetal lang volgen, maar de Italiaan besloot te wachten op zijn kopman Vicenzo Nibali, die vroeg op de beklimming in de aanval was gegaan.

Nibali trok al vroeg in de aanval op de Mortirolo. Hij had op de klim lang een voorsprong van een twintigtal seconden op rozetruidrager Carapaz, maar dankzij het werk van zijn ploeggenoten reed Movistar het gat op het einde van de klim weer dicht naar Nibali. Roglic kon het hoge tempo niet volgen en op de top had de Sloveen van Jumbo-Visma een achterstand van anderhalve minuut.

In de afdaling kwam Roglic samen met Mollema en Simon Yates terug tot veertig seconden, alleen op het vlakke deel en de niet zo zware slotklim liep de groep van Carapaz en Nibali, dankzij het beulswerk van Caruso weer uit. Aan de streep was het verschil tussen de beide groepen één minuut en 23 seconden. Nibali gaat in het algemeen klassement voorbij Roglic naar plaats twee. De achterstand met Carapaz is nog wel steeds één minuut en 47 seconden.

De etappe werd gewonnen door Ciccone. De Italiaan van Trek-Segafredo pakte de zege in een sprintje met Hirt.