NASCAR-coureurs strijden in chaotische Coca-Cola 600

We keren nog even terug naar de late zondagavond/vroege maandagochtend, want na de Grand Prix van Monaco en de Indy 500 was het in de NASCAR tijd voor de Coca-Cola 600. Vierhonderd rondjes op de anderhalve mijl van Charlotte, een van de 'kroonjuwelen' in de NASCAR-wereld. Het werd een race die door alle schade bijna vijf uur duurde, een uitstekend eerbetoon aan de strijdkrachten - op elke auto stond zoals gebruikelijk de naam van een gevallen militair.

Na het nodige militaire vertoon wegens Memorial Day - inclusief een fenomenaal goed gezongen volkslied, maar dat geheel terzijde - kon de race van start gaan. Op poleposition stond William Byron, met zijn 21 jaar, 5 maanden en 24 dagen de jongste polesitter ooit voor de Coca-Cola 600, gevolgd door Aric Almirola, Kyle Busch en Austin Dillon.

Na ruim twintig ronden volgde de eerste caution: Erik Jones reed de muur in en zijn race was voorbij. Busch nam ondertussen de leiding over en knokte met Kevin Harvick, tot Matt DiBenedetto zijn auto na vijftig ronden tegen de muur parkeerde. Martin Truex Jr nam vervolgens de leiding in handen, maar na 75 ronden ging ook dat fout: hij tikte de muur aan en moest met wat lichte schade een pitstop maken.

DiBenedetto tegen de muur (Bron: YouTube)

Het duurde weer niet lang tot de volgende caution: Kyle Busch tikte Ricky Stenhouse Jr aan, die de rondte in ging en over het gras spinde. Zo sloot het veld de eerste stage af met nog tien ronden...tot Daniel Hemric al na één ronde de muur raakte na een tikje van Clint Bowyer: caution. Met wat moeite werd de stage alsnog afgewerkt en het was Brad Keselowski die de tussenwinst pakte, voor Denny Hamlin en Kyle Busch.

Stage twee begon met Keselowski en Hamlin voorop, tot een tik van Chris Buescher tegen de muur voor een volgende caution zorgde. Dat gebeurde ook na een tikje van Hamlin tegen de muur, iets wat Ryan Preece twaalf ronden voor de helft van de race herhaalde, maar schokkend was het allemaal niet. Alex Bowman leek de stage even te gaan winnen, maar Keselowski knokte zich erlangs en pakte na de eerste ook de tweede stage, voor Bowman en Kyle Busch.

Een eerbetoon aan de gevallen militairen, halverwege de race (Bron: YouTube)

Met Kyle Busch en nu ook Chase Elliott voorop begon de derde van vier stages en halverwege ging het fout voor Bayley Currey: de jongeling werd van achteren angetikt door Truex en spinde stevig de muur in. Truex had er zelf echter weinig last van en hij domineerde de stage zelfs, die hij voor Kyle Busch en Elliott won. De laatste stage begon met Truex en Elliott voorop, ook Ryan Blaney, Kurt Busch en Kyle Larson zaten ineens keurig voorin, net als Joey Logano.

Voor Kurt Busch was dat feestje snel voorbij: hij spinde, raakte broertje Kyle heel zacht en kwam zo weer wat rechter te rijden, waarna hij alsnog deels spinde. Harvick ontweek hem nét, maar het was wel genoeg voor een caution. Bij de herstart reden Elliott en Truex weer voorop, maar lang duurde het niet: Larson spinde nadat hij na een aanvaring met Truex wat terugviel en kwam bij de muur nog hard in aanraking met Austin Dillon, terwijl diens broer Ty Dillon bovenin de baan tegen Preece aan reed.

Een flinke crash voor vooral Larson (Bron: YouTube)

De volgende poging volgde: Elliott en Truex vooraan, een kleine tachtig ronden te rijden. Veertig ronden later volgde weer een caution: Hamlin kreeg een klapband en gooide zo wat troep de baan op. Met Truex voorop konden we weer door, teamgenoten Blaney en Logano knokten daarachter stevig om plek twee, Kyle Busch en Stenhouse vochten om de vierde stek. Tien ronden voor het einde reed Truex soeverein aan kop, maar Keselowski spinde met een lekke achterband de pitstraat in en daarmee werd de zestiende caution een feit.

Vrijwel iedereen kwam vier nieuwe banden halen, behalve Ryan Newman: de veteraan nam genoegen met twee banden en pakte zo de virtuele leiding - alleen de niet gestopte en dus op oude banden rijdende David Ragan reed er nog voor. Zo werd het groen met zes ronden te gaan weer gezwaaid en het waren Truex en Logano die Kyle Busch te grazen namen en de leiding pakten. Truex sloeg een klein gaatje naar Logano en die kon hem niet meer terugpakken: Truex won, voor Logano en Kyle Busch, terwijl Hamlin nog hard de muur raakte.

Strijd in de laatste ronden (Bron: YouTube)