Giro: Etappe 16 - De onthoofde koninginnenrit

De derde en beslissende week van de Giro d'Italia gaat beginnen. Vorige week werd de rustdag gevolgd door een relatieve tweede rustdag, dit keer is daar absoluut geen sprake van. Sterker nog, het had de koninginnenrit moeten zijn, ware het niet dat de epische Gavia wegens sneeuwproblemen geschrapt moest worden.

Al vanaf de start gaat het omhoog, 28 kilometer later zitten we al een kilometer hoger en opvallend genoeg zijn daar helemaal geen punten te verdienen. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we hoe de renners onder meer langs het mooie Breno en haar Romeinse kasteel rijden, terwijl uiteraard ook alle beklimmingen uitgebreid aan bod komen.

Zo klimmem we onder meer naar Aprica, een klim van 14 kiloemter. Hartstikke leuk, ware het niet dat de laatste acht kilometer nauwelijks klimmen te noemen is. Na 185 kilometer is het dan echt feest: de Mortirolo, de zwaarste klim van de Giro. Twaalf kilometer lang, gemiddeld 11 procent en kilometerslang zelfs ruim boven de 12 procent. We eindigen met kilometers stevig vals plat richting Ponte di Legno, waar na 226 kilometer de finish ligt.

Even na half twaalf gaan de heren op gang, Eurosport is er om kwart over één weer bij. De tweede klim zit er dan waarschijnlijk net op, de finish ligt grofweg tussen tien voor vijf en tien over half zes, maar een betere optie is om je achterwerk om kwart over één op de bank te deponeren, het broekje uit te schoppen en er tot ruim na de finish niet meer vanaf te komen: dit kan mooi worden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)Het profiel van de Mortirolo (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Mortirolo (Bron: Giro d'Italia)