Internationaal opererende autokrakers aangehouden

De politie heeft in Soest in de nacht van donderdag 23 mei op vrijdag 24 mei twee mannen uit Litouwen aangehouden op verdenking van auto-inbraken. De mannen van 26 en 32 jaar zijn op heterdaad betrapt tijdens hun activiteiten. De politie startte vorige week een opsporingsonderzoek na verkregen informatie uit het buitenland tijdens de controleactie Trivium tegen mobiel banditisme. Bij een doorzoeking vrijdag 24 mei van een vakantiewoning op een vakantiepark in Lunteren waar de twee verbleven zijn gegevensdragers in beslag genomen.

Tijdens de vorige week gehouden actie Trivium tegen rondtrekkende criminelen, ontvingen agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid informatie uit het buitenland over internationaal opererende voertuigcriminelen. Het vermoeden bestond dat die zich mogelijk in Nederland zouden bevinden. Door onderzoek kwam de politie het tweetal op het spoor. Dit heeft geleid tot de aanhouding tijdens een auto-inbraak. Het vermoeden bestaat dat de twee verantwoordelijk zijn voor meerdere auto-inbraken in onder andere BMW’s. De inbraken waren afgelopen week op in diverse plaatsen door Nederland. Bij de inbraken zijn diverse auto-onderdelen weggenomen, waaronder navigatiesystemen en airbags. Bij de zoeking is helaas nog geen buit aangetroffen.

Langer vast
Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt sinds 1 mei 2019 een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen voor bijvoorbeeld inbraken, winkeldiefstallen en zakkenrollerij als die gepleegd worden door internationaal opererende mobiele bendes. Volgens de nieuwe richtlijn eist justitie voortaan in principe alleen nog onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Mobiel banditisme moet volgens het OM beschouwd worden als ‘internationaal georganiseerdere criminaliteit’.