Benedetti pakt eerste profzege in Giro d'Italia, Polanc neemt leiderstrui over van ploeggenoot

Cesare Benedetti heeft de eerste bergrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van BORA-hansgrohe was mee in een vroege vlucht en maakte het in een sprint met vijf af. Jan Polanc, die ook mee was in de vroege vlucht, neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Valerio Conti. De Sloveen heeft in het klassement nu een voorsprong van vier minuten en zeven seconden op de nummer twee Primoz Roglic. 

De sprintersetappes zitten even erop in de Ronde van Italie dus was het vandaag aan de aanvallers, die goed een bergop kunnen. Want op veertig kilometer lag de eerste echte beklimming van de Giro d'Italia, een klim van de eerste categorie.

Vanuit de start reed er een flinke kopgroep weg en het peloton gaf de kopgroep alle ruimte, waardoor de winnaar in de kopgroep gezocht moest worden. De namen waren: Manuele Boaro, Dario Cataldo, Luca Covili, Manuel Senni, Cesare Bennedetti, Josef Cerny, Tobias Ludvigsson, Connor Dunne, De Gendt, Roger Kluge, Enrico Gasparotto, Dunbar, Christian Knees, Louis Vervaeke, Gianluca Brambilla, Jan Polanc, Jasha Sütterlin, Matteo Montaguti, Francesco Gavazzi, Danilo Wyss, Jenthe Biermans, Jan Bakelants, Marco Haller, Sean Bennett en Damiano Caruso.

De kopgroep begon de slotklim met meer dan twaalf minuten voorsprong en op die klim waren Brambilla, Capecchi, Caruso en Dunbar de sterkste. In de afdaling kreeg het viertal nog gezelschap van Polanc, Benedetti en Montaguti.

De beslissing voor de etappe zou gaan vallen op een klimmetje van twee kilometer. Daarin leken de Italianen Brambilla en Capecchi de sterkste, maar eerst kwam Dunbar aansluiten en later maakte Caruso en Benedetti de aansluiting in de slotkilometer. Capecchi de langzaamste van het stel begon als eerste aan de sprint, maar werd snel overvleugeld door Benedetti, die zijn eerste profzege boekte.

Tussen de klassementsrenners leek er aanvankelijk weinig te veranderen. In het eerste deel van de klim van eerste categorie deed het peloton het rustig aan tot er aan aanval kwam van Miguel Angel Lopez, die Mikel Landa mee kreeg op zijn wiel. Ze werden in eerste instantie nog teruggepakt door de andere favorieten, maar bij een tweede aanval kregen ze wel de ruimte. Op de top had het tweetal een veertig seconden, die vrijwel gelijk beleef in de resterende dertig kilometer. Aan de meet was het verschil uiteindelijk 29 seconden. Bauke Mollema kwam bij de andere favorieten over de finish, al moest hij op de slotklim de anderen klassementsrenners even laten rijden. Hij staat in het klassement nu op een zesde plaats.