Ten Cate overtuigend naar KO-fase Aziatische Champions League

Henk ten Cate heeft zich met Al-Wahda overtuigend geplaatst voor de achtste finales van de Aziatische Champions League. De trainer verloor met zijn ploeg uit Abu Dhabi één keer, speelde één keer gelijk en werd met vier zeges groepswinnaar.

De groepsfase is nog niet helemaal afgerond: in groep A moeten het Iraanse Zob Ahan en het Saoedische Al-Nassr nog tegen elkaar spelen. Beiden zijn zeker van de volgende ronde, maar de afsluitende 'thuiswedstrijd' van Zob Ahan werd uitgesteld. Wegens spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië worden onderlinge duels op neutraal terrein gespeeld en de AFC besloot dat het Irakese Karbala wel een handige plek was.

Dat was het absoluut niet, want amper twee weken eerder zorgde een late gelijkmaker van Zob Ahan er in Karbala voor dat het lokale Al-Zawraa uit werd geschakeld. Daardoor kwamen Iraakse fans het veld op en vielen ze zelfs wat spelers aan, waarna de AFC uiteindelijk besloot dat Zob Ahan - Al-Nassr op ander, nog te bepalen terrein gespeeld zal worden.

Oude bekenden en Nederlanders
In groep C zien we een oude bekende, die het als coach helaas niet haalde: Shota Arveladze verloor met het Oezbeekse Pakhtakor Tashkent op pijnlijke wijze van Al-Ahli. De Saoedi's scoorden in de 92e minuut de 2-1, waardoor zij en niet Arveladze's ploeg naar de laatste zestien gaan. In groep E was Luc Castaignos namens het Zuid-Koreaanse Gyeongnam FC trefzeker in de 2-0 zege op het Maleisische Johor Darul Ta'zim, maar dat was niet genoeg: Shandon Luneng en Kashima Antlers gaan met elf en tien punten door, Gyeongnam blijft op acht steken.

Melbourne Victory eindigde met welgeteld één punt stijf onderaan groep F. De ploeg scoorde slechts vier keer, twee keer dankzij oude bekende Ola Toivonen. Met Dave Bulthuis verloor Ulsan Hyundai de slotwedstrijd weliswaar met 5-0 van het Shanghai SIPG van voormalig Chelsea-topper Oscar, die een hattrick scoorde, maar de Zuid-Koreanen wonnen de groep wel. Sydney FC eindigde er als laatste: de kersvers Australisch kampioen kwam met Jop van der Linden en Ajax-huurling Siem de Jong tot slechts drie punten.