Harbers is opgestapt

Mark Harbers heeft in een verklaring tegen de pers laten weten dat er onder zijn verantwoordelijkheid een fout is gemaakt met de misdaadcijfers. Hij wil daar vandaag nog over in debat met de Tweede Kamer, voor hij zijn conclusies trekt, aldus de NOS. 

Uit een reconstructie zou gebleken zijn dat er op het ministerie al was gewaarschuwd dat er niet met een top tien van de meest voorkomende misdrijven gewerkt zou moeten worden. Daar zou niets mee zijn gedaan.

Na de verklaring gaf Harbers aan dat hij ervan uit gaat dat dit debat zijn laatste zou zijn. Dat duidt er volgens de NOS op dat gaat Harbers gaat aftreden.

Update 18:27 uur
Harbers heeft z'n ontslag aangeboden. Kijk hieronder de stream terug van het debat.

Update 19:00 uur
Klaas Dijkhoff laat in een reactie op de website van de VVD weten dat het Harbers 'siert' dat hij eerst uitleg gegeven heeft voor hij zijn ontslag aanbood: "Ook als cijfers een pijnlijk beeld schetsen, moeten zij met de Kamer worden gedeeld. Dat is, onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris, niet gebeurd. Niet omdat hij zelf zaken onder het tapijt wilde vegen, daar ben ik van overtuigd. Maar ze zijn er wel terecht gekomen. Het siert Mark Harbers dat hij de Kamer eerst heeft uitgelegd wat hier is misgegaan, voordat hij afscheid nam als staatssecretaris.”