Inval bij veevoederbedrijf in omgeving van Tilburg

Vandaag heeft de politie een inval gedaan bij een veevoederbedrijf in Noord-Brabant. De politie heeft aanwijzingen dat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de Europese wetgeving met betrekking tot diervoederveiligheid.

Het bedrijf wordt ervan verdacht (afval)stoffen, die niet bestemd zijn voor veevoeder, toe te voegen aan veevoeders. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht onvoldoende maatregelen te nemen om afval en diervoeder van elkaar gescheiden te houden en onvoldoende hygiënisch te werken. Het bedrijf verkoopt de veevoeders als gecertificeerd, kwalitatief en veilig veevoeder en het vermoeden is dat het hiermee de normen van de certificerende instelling GMP+ schendt. De regels met betrekking tot diervoederveiligheid zijn er niet voor niets. Tegen de ondermijning van deze regels en de keurmerken die de afnemers van het bedrijf moeten beschermen, moet dan ook stevig worden opgetreden.

Inval
Vanochtend vroeg is een inval gedaan bij het bedrijf. Het productieproces is stopgezet en de politie, NFI en ILT nemen monsters uit de silo’s waar de (afval)stoffen zijn opgeslagen. Ook de NVWA, de omgevingsdienst en het waterschap onderzoeken het terrein. De boekhouding en vier vrachtwagens van het bedrijf zijn in beslag genomen. Gelijktijdig is de politie een onderzoek gestart in de woning van de verdachte net over de grens met Belgie. Ook in twee woningen van medeverdachten in de omgeving van Tilburg worden doorzoekingen uitgevoerd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Beslag
Met de delicten hebben de verdachten vermoedelijk wederrechtelijk voordeel behaald. De hoogte hiervan is nog voorwerp van onderzoek. Er is beslag gelegd op het vermogen en twee voertuigen van de hoofdverdachte.