Indrukwekkend duel op 400m horden in Diamond League

De Diamond League-avond in Shanghai - vanaf 13.00 uur live te zien op Ziggo Sport - is afgetrapt met een heerlijk duel op de 400 meter horden. De Qatarees Abderrahman Samba en de Amerikaan Rai Benjamin, sinds vorig jaar twee van de vier snelste mannen ooit, duelleerden om de winst.

Benjamin kwam als eerste de laatste 100 meter in, maar Samba ging erop en erover en won in 47,27 seconden, gelijk amper een halve seconde boven het wereldrecord. Benjamin werd tweede in 47,80 en eindigde ver voor de rest.

Het thuispubliek kon juichen bij het speerwerpen voor de dames: Lyu Huihui gooide de speer in haar tweede poging naar 66,89 meter, een verbetering van haar eigen meetingrecord van vorig jaar en goed voor de winst, voor de verrassende Letse Lina Muze (64,87m). De Amerikaanse Chase Ealey zat de thuisfans bij het kogelstoten in de weg: met 19,58 meter klopte ze favoriete Gong Lijao (19,44m).

De 5000 meter bij de mannen, met Bram Som als haas, werd weer een mooi Ethiopisch duel. Het veld bleef lang bij elkaar, tot Yomif Kejelcha in de slotronde het gas volledig opendraaide. Selemon Barega en Hagos Gebrhiwet probeerden mee te sprinten, net als de Ethiopische Bahreiner Birhanu Balew, maar met 13:04,16 minuten was de lange Kejelcha te snel, een halve seconde voor Barega en Gebrhiwet.

In het hoogspringen konden de Chinezen weer op de banken staan: Yu Wang pakte verrassend de winst in een uiterst matige wedstrijd. Net als de Wit-Rus Maksim Nedasekau en de Rus Ilya Ivanyuk sprong hij over 2,28 meter, maar omdat Wang dat zonder fouten deed pakte hij de winst. Bohdan Bondarenko, enkele jaren geleden nog goed voor aanvallen op het wereldrecord, was bij zijn eerste optreden in ruim anderhalf jaar nog niet in vorm en kwam niet hoger dan 2,19 meter.