Daders regelmatig lager gestraft door te drukke rechters

Slachtofferadvocaten trekken aan de bel omdat rechters te traag zijn met het opsturen van dossiers. Hierdoor zijn slachtoffers de dupe en krijgen daders regelmatige lagere straffen als compensatie voor het langdurige proces.

Advocaat Richard Korver maakt zich ernstige zorgen. Hij is voorzitter van LANGZS, een netwerk van slachtofferadvocaten, en ziet het steeds vaker gebeuren dat dossiers te laat naar een hogere rechter worden doorgestuurd. Daders krijgen daardoor regelmatig strafvermindering. "Wat zeer pijnlijk is voor de slachtoffers", vertelt Korver. "Als een zaak te lang blijft liggen dan vindt een rechter dat je een korting moet geven op de straf. Dat begint al bij tien procent minder."

Lagere straffen
Korver heeft meerdere voorbeelden van zaken waarbij de dader lager werd gestraft vanwege de trage rechtsgang. Zo gaf de Hoge Raad een stalker rond Den Bosch strafvermindering omdat het proces te lang duurde. "Maanden korting kreeg de man terwijl hij de slachtoffers jarenlang had gestalkt. In feite wordt de dader dus gecompenseerd voor de lange duur maar het slachtoffer krijgt helemaal geen compensatie. Sterker nog, die heeft er alleen maar last van." Slachtoffers blijven daardoor langer in onzekerheid zitten. Daarnaast zorgt de trage afhandeling ervoor dat ze onnodig lang moeten wachten op een schadevergoeding.

Verkrachtingszaak
Het probleem speelt ook bij een zaak in Amsterdam, waarbij een asielzoeker in 2016 een 18-jarig meisje met een licht verstandelijke beperking verkrachtte in een magazijn van een tassenwinkel op de Nieuwendijk in Amsterdam. De dader werd in eerste instantie veroordeeld tot een mildere straf om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning kwijtraakte.

Maanden wachten
De familie wacht nu al maanden op het hoger beroep. De vader van het meisje wordt er moedeloos van. "Wij willen het graag afsluiten. Mijn dochter wil verder met haar leven. Elke keer barst ze in tranen uit als ze eraan wordt herinnerd en ze sluit zich op in haar kamer", vertelt de vader van het slachtoffer, die anoniem wil blijven.

Het strafdossier is na tien maanden nog steeds niet verstrekt terwijl het binnen acht maanden zou moeten. Korver is bang dat de verkrachter een 'stapelkorting' krijgt. "Hij heeft notabene al een korting op zijn straf gekregen vanwege de lange behandelduur in eerste aanleg en omdat hij bij een hogere straf mogelijkerwijs uitgezet dreigde te worden."

'Te drukke' rechters
Korver krijgt van rechters vaak te horen dat ze te druk zijn. LANGSZ roept de politiek daarom op om in te grijpen. "De minister zou ervoor moeten zorgen dat rechters voldoende capacitieit hebben om dit soort dossiers snel door te kunnen sturen naar de volgende instantie. Het gaat namelijk soms echt om maanden gevangenisstraf minder."

De vader van het verkrachte meisje zou een lagere straf niet kunnen verkroppen. "Ik zou daar heel boos over worden. Ik heb dan toch het gevoel dat het rechtssysteem niet werkt."

Onderzoek
Een woordvoerder van het Gerechtshof Amsterdam laat in een reactie weten dat het inderdaad klopt dat dossiers niet altijd binnen de termijn binnen komen, maar dat wil niet zeggen dat er direct sprake is van strafvermindering. Er wordt onderzocht hoe de wachttijd verkort kan worden. LANGZS roept de ministers dringend op om op korte termijn met een duidelijk voorstel te komen.