Tour of California: Van der Breggen verstevigt leiding; dubbelslag voor Pogacar

Vannacht in de Tour of California stond voor zowel de mannen als de vrouwen de koninginnenrit op het programma met aankomst op Mount Baldy. Bij de vrouwen verstevigde Anna van der Breggen de leiding in het algemeen klassement nadat ze samen met haar ploeggenote Katie Hall wegreed bij de concurrentie. Bij de mannen ging de winst naar het Sloveense toptalent Tadej Pogacar. Hij neemt ook de leiding over van Tejay van Garderen, die op de slotklim moest passen.

Als eerste waren de vrouwen aan de beurt in de Tour of California. De rensters reden een etappe van 74 kilometer met aankomst op Mount Baldy. Van der Breggen had één dag ervoor al de leiderstrui gepakt en zou in de koninginnenrit haar leiderstrui verstevigen. De wereldkampioene reed samen met haar Amerikaanse ploeggenote Hall op de slotklim weg haar concurrenten en wonnen met meer dan een halve minuut voorsprong. Van der Breggen liet de zege aan haar ploeggenote en ze staan nu op één en twee in het klassement, met nog één etappe te gaan.Bij de mannen was er meer strijd. In aanloop naar de slotklim deden EF Education First en Trek-Segafredo veel werk in het peloton om de vroege kopgroep niet te veel voorsprong te geven. In die kopgroep was met Lennard Hofstede één Nederlander aanwezig. De renner van Jumbo-Visma bleef het langst vooruit van de vroege kopgroep, alleen kreeg hij vlak voor de slotklim het gezelschap van Maximilian Schachmann. Voorafgaand aan de rit was de Duitser nog de nummer vijf van het klassement en vormde een directe bedreiging voor het klassement, waardoor het tempo nog eens extra de hoogte inging.

Op de slotklim van 7,6 kilometer aan 8,8% viel alles uit elkaar. De leider in het klassement Van Garderen moest al vroeg passen op de slotklim. Daarna lieten de betere klimmers zich zien. Eerst was er een demarrage van George Bennett. De Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma kreeg Richie Porte, Sergio Higuita, Simom Spilak en Pogacar met zich mee en werd duidelijk dat de etappezege tussen deze vier zou gaan, al was de nummer twee van het klassement Kasper Asgreen niet ver achter. 

Na wat speldenprikjes over en weer was Higuita de eerste die een gaatje sloeg. De Colombiaan nam tien seconden voorsprong, maar Bennett en Pogacar waren niet ver achter. In de laatste anderhalve kilometer reed Pogacar weer terug naar Higuita, terwijl Bennett moest passen. Pogacar en Higuita gingen sprinten voor de dagzege, maar in de laatste bocht maakte Higuita een inschattingsfout, waardoor Pogacar de zege pakte. 

Het Sloveense toptalent neemt ook de leiding in het klassement over en kan zondag zijn eerste WorldTour-wedstrijd winnen. Higuita is de nummer twee in het klassement op zestien seconden van Pogacar. Asgreen, de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen, is de nummer drie in het algemeen klassement, met nog één etappe te gaan.