Universiteit van Amsterdam trekt boetekleed aan over hoogleraar

Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan over een inmiddels vertrokken hoogleraar rechtsgeleerdheid. De man moest eerder vertrekken vanwege grensoverschrijdend gedrag. De UvA komt met maatregelen om machtsmisbruik te voorkomen.

In november van vorig jaar werd duidelijk dat een hoogleraar was weggestuurd vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'. De universiteit liet verder nog los dat er een 'gevoel van onveiligheid' zou heersen op de afdeling waar de man werkte, maar verder werd niet duidelijk was er precies gebeurd was.

Het NRC onthulde afgelopen woensdag meer details over het gedrag van de hoogleraar. Zo zou hij regelmatig vrouwonvriendelijke opmerkingen maken richting vrouwelijke collega's en veelvuldig zijn machtspositie misbruiken. Studenten gaven hem de bijnaam 'een acht voor een nacht'.

Trainingen
Eerder gaf de UvA al toe niet genoeg te hebben gedaan met de signalen over het gedrag van de hoogleraar. Het CvB communiceert in een brief aan studenten en werknemers over maatregelen die zijn genomen om nieuwe gevallen van machtsmisbruik te voorkomen. Zo krijgen alle leidinggevenden een verplichte training, "waarbij er speciale aandacht is voor sociale veiligheid en het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag." Ook wordt er strenger nageleefd dat er bij een promotie altijd meer dan één hoogleraar betrokken is.

"We willen samen met jullie verder bouwen aan een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag niet wordt geaccepteerd, waarin dit soort gedrag veilig gemeld kan worden en waarin er daadkrachtig tegen wordt opgetreden", zo sluit het CvB de brief af.