Nabestaanden Ivana Smit starten civiele procedure

De familie Smit start een civiele procedure tegen Alexander en Luna Johnson in de Verenigde Staten. Journalist Thijs Zeeman heeft hen na een intensieve zoektocht in de Amerikaanse stad Miami gevonden, nadat ze na de dood van het Nederlandse fotomodel spoorloos waren verdwenen. De maandenlange zoektocht van Zeeman, zijn volharding, zijn ontdekkingen gedurende de jacht op informatie en de Johnsons zijn op 19 mei om 20.30 uur op SBS6 te zien in de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit.

Advocaat Sébas Diekstra: “Wij starten een civiele procedure in de Verenigde Staten. Omdat de makers van de documentaire het echtpaar hebben gevonden en veel meer informatie beschikbaar is gekomen, is het eenvoudiger geworden om hen te dagvaarden.’’ De rechter in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur oordeelde in maart dat de dood van het Nederlandse model een ongeval was. Op basis van deze uitspraak volgt er geen strafrechtelijk procedure tegen de Johnsons.

De nabestaanden hebben hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak van de rechtbank. Diekstra: “De rechter achtte aannemelijk dat Ivana al in het appartement was overleden en zag ook aanwijzingen die duiden op een misdrijf, maar die conclusie durfde zij kennelijk op dat moment niet aan de zaak te verbinden. De nabestaanden hopen dat de hogere rechter nu wel tot het oordeel komt dat er sprake is geweest van een misdrijf en er tot nieuw strafrechtelijk onderzoek danwel vervolging wordt overgegaan.”

In de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit gaat journalist Thijs Zeeman op zoek gaat naar de waarheid: wat is er die bewuste avond met Ivana Smit gebeurd? Een vraag waar de ouders van Ivana nog elke dag mee worstelen, zo laten ze Thijs Zeeman weten tijdens een interview.

De mysterieuze dood van Ivana Smit  (Foto: Talpa)
De mysterieuze dood van Ivana Smit (Foto: Talpa)