Volleybalbond: matchpoint in finale onterecht afgekeurd

Afgelopen weekeinde werden de volleyballers van het Doetinchemse Orion landskampioen. Abiant Lycurgus werd in het eigen Groningen verslagen in de vijfde en beslissende finalewedstrijd, maar dat had nooit mogen gebeuren, zo heeft volleybalbond Nevobo erkend.

Lycurgus won de eerste twee sets en op 25-24 in de derde set, matchpoint dus, serveerde Frits van Gestel de bal hard binnen: een ace en dus kon het feest losbarsten....tot scheidsrechter Koos Nederhoed op aangeven van een lijnrechter liet weten dat de bal uit was.

Op beelden (zie hieronder, of hier) is te zien dat de service écht niet buiten de lijnen was en woordvoerder Thijs Pietersen van Nevobo erkent dat. "De beslissing van de scheids- en lijnrechter was niet correct", klinkt het duidelijk. Dikke pech voor Lycurgus, want overspelen zit er niet in: "Daar voorzien de reglementen niet in", aldus Pietersen.

Vanuit Groningen werd gelijk druk geroepen om een VAR, of een systeem als Hawk-Eye in het tennis, maar dat is in Nederland nog niet aan de orde. "Dat kost duizenden euro's per wedstrijd, een belangrijke overweging om het niet te doen", zegt Pietersen.