Zelfmoord nekt Britse tv-show

De Britse zender ITV heeft een van z'n populairste programma's, de Jeremy Kyle Show, gecanceld na een zelfmoord. Na 14 jaar valt het doek nadat gast Steve Dymond niet door een leugendetectortest heenkwam, waarmee hij zou hebben willen aantonen dat hij trouw was geweest aan zijn verloofde.

De 63-jarige Dymond werd in de week na de opname, die overigens niet is uitgezonden, dood aangetroffen in zijn appartement. Toeschouwers die bij de opname waren hebben verteld dat Dymond al tijdens het programma niet in zijn beste doen was. Hij zou zijn onschuld hebben willen aantonen en zou na het bekendmaken van de uitslag zijn ingestort. De relatie zou kort daarvoor zijn gestrand.

Overheidswaakhond Ofcom heeft de zaak in onderzoek. Critici zeiden al langer dat het programma kwetsbare mensen uitzocht om ze tentoon te stellen en uit te buiten voor de kijkcijfers, zonder dat er afdoende voor- of nazorg tegenover stond.

Na de bekendmaking van het overlijden besloot ITV aanvankelijk de betreffende aflevering niet uit te zenden en het programma voorlopig in de ijskast te zetten. Maar toen de kritiek bleef aanzwellen besloten ze toch maar de stekker uit hun Jerry Springer-kloon te trekken.

Heb jij hulp nodig, neem dan contact op met 113-zelfmoordpreventie via 113.nl of bel 0900-0113