DENK: 'Dit nooit meer'

Bruinhemden marcheren door de straten van Duitsland. Aanslagen worden gepleegd op moskeeën. Bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. Europa loopt opnieuw het gevaar gegijzeld te worden door extreemrechts. Met een 15 minuten durende film waarschuwt DENK voor opkomend extreemrechts en groeiende volkerenhaat in Europa, met een boodschap die ooit de essentie vormde voor de totstandkoming van de Europese Unie “Dit nooit meer”.

De Holocaust begon niet met de gaskamers. Het begon met wij tegen zij. Het begon met politici die mensen verdeelden. Volkerenhaat loopt als een rode draad door de geschiedenis van Europa. “Dit nooit meer!”, riepen Europeanen met elkaar na de Tweede Wereldoorlog, maar in de jaren ’90 kon niet voorkomen worden dat in een vreselijke genocide in Europa duizenden moslims het leven lieten. De rode draad van haat in de geschiedenis van Europa heeft geleid tot verschrikkelijke daden.

Ayhan Tonca, lijsttrekker DENK Europa: “Volkerenhaat rukt helaas weer op in Europa. Het opkomend extreemrechts heeft een klimaat gecreëerd waarin er aanslagen gepleegd worden op moslims. Waarin mensen, niet ver van hier, in Frankrijk in trainingskampen knokploegen worden opgeleid om moslims aan te vallen. Dit is een groot gevaar voor Europa en de Europese waarden. Als we dit niet stoppen, ontstaan er een klimaat waarin een nieuw Srebrenica ontstaat. Dat willen we overbrengen met onze film.”

Volgens DENK moet dit opkomende extreemrechts dan ook bestreden en ontmaskerd worden. Fractievoorzitter DENK Tunahan Kuzu: “In onze film laten wij zien dat Wilders en Baudet zich bedienen van dezelfde vunzige tactieken die de Nazi’s gebruikten om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. We mogen als Europeanen niet wegkijken. Met deze film willen we daarom iedereen wakker schudden”.

Vanavond is de trailer van de film gepubliceerd op de kanalen van DENK. Op donderdag 16 mei 2019 om 20.30 uur zal de gehele film via de kanalen van DENK gepubliceerd worden.