Zes jaar cel geŽist voor misbruik binnen kerkgemeenschap

Moeder en haar dochters hadden veel ontzag voor de pastor van hun kerk. Maar volgens het OM maakte hij daar misbruik van. Als de meisjes alleen bij hem thuis waren, betastte hij hen op intieme plekken. Pas jaren later durfden ze hun verhaal te vertellen. Vandaag eiste de officier van justitie onder meer zes jaar cel tegen de 59-jarige man uit Den Haag.

Zowel de verdachte als de moeder hebben een vooraanstaande positie in de Ghanese kerk in Den Haag die zij hebben helpen oprichten. Daarnaast wonen ze vlakbij elkaar en kwamen zodoende veel bij elkaar over de vloer. Vandaar ook dat de meisjes van jongs af aan onbegeleid in het huis van de pastor waren om daar lichte, huishoudelijke klusjes te doen.

Maar al vanaf basisschoolleeftijd zou de pastor hen daarbij hebben betast aan billen, borsten en in de schaamstreek. Een van de meisjes onderging ook drie keer een ‘oliebehandeling’ van hem. Daarbij moest zij zich onder het mom van een ritueel gebed uitkleden waarna hij olie op haar buik smeerde en hun intieme delen betastte.

Kapot
Telkens bezwoer de pastor de meisjes niets te zeggen over wat hij met hen deed. Want dan zouden zij zijn leven en dat van hun familie kapot maken en dat zou dan hun schuld zijn. Zo kon het misbruik jarenlang, meerdere keren per week, doorgaan zonder dat iemand er iets van wist. Ook wisten de zusjes van elkaar niet dat hij hetzelfde deed bij de ander.

Zo groot was hun angst dat het misbruik door kon gaan totdat zij 18 en 20 jaar waren. Toen pas stopte hij. In eerste instantie probeerden ze de herinneringen weg te stoppen. Maar toen zij van elkaar ontdekten dat de ander ook misbruikt was, kwam al het verdriet alsnog los.

Ter verantwoording
Ze vertelden het hun moeder die de pastor ter verantwoording riep. Dat leidde in eerste instantie tot gesprekken binnen de kerkgemeenschap. Dat veroorzaakte veel emotie maar bracht de pastor nooit tot een volmondige bekentenis of excuses aan de meisjes. Na lang wikken en wegen besloten de zussen uiteindelijk naar de politie te stappen.

De pastor ontkent het misbruik. Hij stelt dat de zussen een complot tegen hem hebben gesmeed. Maar geen moment wordt aannemelijk waarom ze dat zouden hebben gedaan. Onafhankelijk van elkaar verklaren zij over soortgelijke feiten die deels controleerbaar zijn. Volgens de officier van justitie komen de zussen betrouwbaar, consistent en authentiek in hun emoties over.

Geluidsopnames
Daarnaast zijn er geluidsopnames van de gesprekken binnen de kerkgemeenschap waarin de pastor gedeeltelijke bekentenissen aflegt. De officier van justitie vindt de feiten dan ook bewezen en eist een gevangenisstraf van zes jaar tegen de man. Zij noemt het heel kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van het grote overwicht dat hij had op de meisjes door zijn positie en leeftijd. Daarbij had hij ook totaal geen oog voor de emotionele schade die hij bij hen aanrichtte.

Naast de celstraf wil de officier van justitie een beroepsverbod voor de duur van negen jaar. De uitspraak is over twee weken.