Pagenaud wint natte Indianapolis GP, Indy 500 komt eraan

Simon Pagenaud heeft de laatste IndyCar-race vóór de Indy 500 gewonnen. Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway was de Fransman in een natte wedstrijd vooral in de slotfase ijzersterk, wat hem zijn eerste zege opleverde sinds Sonoma 2017.

Felix Rosenqvist pakte vanaf poleposition de leiding, Jack Harvey kwam van de derde naar de tweede plek door Scott Dixon te verschalken. Nog terwijl de groene vlag gezwaaid werd voor de start ging het al fout voor Alexander Rossi: Pato O'Ward tikte hem van achteren aan en kreeg daar een drive through voor, maar voor de nummer twee van het kampioenschap leek de race al voorbij.

Na een ronde of tien spinde Marcus Ericsson de muur in, hoewel Romain Grosjean toch echt in Barcelona was. De safety car kwam naar buiten en dat zorgde voor nog wat extra spanning, want een forse regenbui kon ook 'elk moment' arriveren op de Motor Speedway. Iedereen kwam snel naar binnen voor een vers setje zachte banden om voor de regen nog even te knallen en bij de herstart opende Dixon met succes de aanval: hij stoomde van de derde plek op naar de leiding.

Na anderhalve bocht kon het veld het weer rustig aan doen: de op plek vier rijdende Colton Herta was gespind, James Hinchcliffe tikte Ryan Hunter-Reay in de rondte en door het gedoe in de eerste bocht kwam de safety car gelijk weer terug. Met de regen toch echt in aantocht ging het veld weer op weg, met Dixon op kop en Ed Jones die zich voorbij Harvey en Rosenqvist wist te wurmen.

Vanaf een ruime 25 ronden begonnen de eerste reguliere pitstops, die voor weinig veranderingen zorgden. Op de nog altijd halfnatte baan ging Harvey halverwege de race voorbij Jones, wat hem plek twee opleverde, hoewel Simon Pagenaud hem even later bij de pitstops inhaalde. Een ronde of dertig voor het einde kwam Tony Kanaan als eerste binnen voor regenbanden, een paar ronden later gevolgd door medeveteraan en landgenoot Helio Castroneves.

Castroneves spinde al bij het uitkomen van de pitstraat en omdat de caution in de lucht hing kwamen leiders Josef Newgarden en O'Ward gelijk naar binnen, gevolgd door veel anderen. Het was zo even flink hectisch, maar met 25 ronden te gaan werd het even duidelijker achter de safety car: Pagenaud reed voorop, voor Graham Rahal, Santino Ferrucci, Newgarden, Will Power, O'Ward, Hinchcliffe, Dixon, Harvey, Pigot en dan ook nog Rosenqvist op de vijftiende stek.

De gehele top-7 reed op de slicks, Dixon, Harvey en Pigot volgden op regenbanden en dat was nog altijd lastig: het regende de hele tijd gestaag door, maar ook weer niet overdreven hard. Toch besloten de leiders ook maar regenbanden te halen, wat dan weer voor wat chaotisch gedoe in de pitstraat zorgde. De safety car bleef ondertussen ontzettend lang voor het veld rijden, zodat inmiddels iedereen regenbanden onder de auto had.

Na voor het gevoel ongeveer drie dagen achter de safety car kon het veld eindelijk verder, met Dixon op kop, gevolgd door Harvey, Matheus Leist, Pagenaud, Jones en Pigot. Pagenaud ging al snel voorbij de jonge Braziliaan Leist en zes ronden voor het einde verstootte hij Harvey van plek twee. De Fransman ging als een trein en het gat van Dixon, wat toch zeker vijf seconden bedroeg, werd in bijzonder rap tempo kleiner.

In de voorlaatste ronde ging Pagenaud ook voorbij Dixon en daarmee leek de race beslist. Dat was ook zo, Pagenaud won voor Dixon, Harvey, Leist en Pigot. Het veld kan zich nu voor gaan bereiden op de Indy 500, die op 26 mei op het programma staat. In de komende weken volgen de trainingen en kwalificaties.