Handbalster Groot opnieuw naar CL-finale en treft Abbingh

De handbalfinale van de Champions League bij de vrouwen heeft een Nederlands tintje. Nycke Groot en Lois Abbingh, allebei spelverdelers bij hun team, staan zondag tegenover elkaar in de finale.

Groot bereikte met haar Hongaarse club Györ voor de vierde keer op rij de eindstrijd van het belangrijkste Europese bekertoernooi voor clubteams door in de halve finale het Noorse Kristiansand met 31-22 te verslaan. Groot scoorde één keer voor haar team en evenaarde daarmee recordhoudster Cristina Neage. De Roemeense staat ook op 56 treffers in de ‘Final Four’ van de Champions League.

De andere halve finale was een stuk spannender. Daarin nam het Russische Rostov-Don het op tegen Metz, waar bondscoach Emmanual Mayonnade van het Nederlands team de leiding heeft. Bij rust had Rostvo-Don een voorsprong van zes doelpunten verschil. Metz kwam langzaam terug in de wedstrijd, maar dichterbij dan twee doelpunten verschil kwam de ploeg niet, waardoor Rostov-Don in de finale staat. Abbingh scoorde vijf keer en had met haar doelpunten dus een belangrijk aandeel in het bereiken van de finale, die de Russische club voor het eerst bereikte.

De Champions League-finale is voor Groot de laatste finale voor haar club Györ. De Nederlandse spelverdeelster verlaat op het einde van het seizoen haar club, waarmee ze de afgelopen twee jaar de Champions League won. Groot vertrekt naar het Deense Odense, waar de Nederlandse keepster Tess Wester onder contract staat.