Bertens schrijft tennisgeschiedenis in Madrid

Kiki Bertens heeft Nederlandse tennisgeschiedenis geschreven. Op het Premier Mandatory-toernooi van Madrid, het niveau onder de Grand Slams, was ze in de finale te sterk voor Simona Halep: 6-4, 6-4, waarmee ze gelijk de eerste speelster ooit is die Madrid zonder setverlies verlaat.

In de eerste set werd Bertens vroeg gebroken, maar ze sloeg terug en dat riedeltje herhaalde zich nog eens, waarna een break op 4-4 haar de set opleverde. Set twee begon Bertens gelijk met een break, die ze niet veel later weer inleverde. Nog een break op 2-2 gaf haar weer een voorsprong en op 5-4 kon ze het op eigen service afmaken. Dat ging wat moeilijk, ze gaf twee matchpoints weg, maar het lukte wel.

Kea Bouman won in 1927 Roland Garros en de winst van Bertens is bij de dames zonder meer de grootste Nederlandse toernooizege in 92 jaar. Door haar zege stijgt Bertens op de wereldranglijst naar de vierde plek: de hoogste positie ooit voor een Nederlandse, nadat Betty Stöve met haar vijfde plek in 1977 decennialang dat record in handen had.

Bertens schrijft tennisgeschiedenis in Madrid (Pro Shots / Action Images)
Bertens schrijft tennisgeschiedenis in Madrid (Pro Shots / Action Images)