Roglic oppermachtig in openingstijdrit Giro d'Italia, Dumoulin vijfde op 28 seconden

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit in de Ronde van Italië gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was in de tijdrit over acht kilometer met de klim van San Luca maar liefst 19 seconden sneller dan de nummer twee Simon Yates. Tom Dumoulin werd vijfde in de openingstijdrit op 28 seconden van Roglic, die de eerste leiderstrui mag aantrekken in de 102e editie van de Giro d'Italia. Ook Bauke Mollema reed een uitstekende tijdrit en eindigde op de negende plaats.

Bijna alle topfavorieten begonnen vroeg aan de openingstijdrit vanwege de slechte weervoorspellingen, al bleef het de gehele wedstrijd droog. Tom Dumoulin was de eerste renner die van start ging. De winnaar van de Ronde van Italië in 2017 zette logischerwijs de eerste tijd neer: 13 minuten en 22 seconden. Lang kon hij niet van de toptijd genieten, want Miguel Angel Lopez, die als vijfde was gestart was aan de streep net iets sneller dan de Nederlander van Sunweb.

Ook López kon niet lang genieten van de toptijd. Niet snel daarna klokte Vicenzo Nibali de toptijd. De Italiaan was op de klim van San Luca vijf seconden sneller dan López en Dumoulin. Daarna moest Primoz Roglic binnenkomen. De topfavoriet voor de zege in de openingstijdrit maakte het helemaal waar. De kopman van Jumbo-Visma was maar liefst 23 seconden sneller dan Nibali en daarna was het lang wachten voor Roglic.

Bauke Mollema, die als zestigste van start ging, maakte als een van de weinigen aan de slotklim een fietswissel maakte reed een keurige openingstijdrit. De kopman van Trek-Segafredo verloor 39 seconden op Roglic, maar staat daarmee wel in de top tien van het algemeen klassement.

Het lange wachten was op Simon Yates. De winnaar van de Ronde van Spanje van vorig jaar ging als een van de laatsten van start en kon als enige nog een bedreiging vormen voor Roglic. Hij kwam echter negentien seconden te kort, maar werd daarmee wel tweede. Roglic is daarmee de eerste leider in de Ronde van Italië en mag de eerste  rose leiderstrui aantrekken.