Trump: China spekt staatskas

De VS is begonnen de tarieven op een reeks Chinese goederen van 10 naar 25 procent te verhogen. De stap komt na een paar dagen van geprekken tussen de twee landen over een handelsakkoord. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft dat echter geen haast. China betaalt immers tarieven, en die gaan linea recta de staatskas in, stelt hij op Twitter.

De gesprekken verliepen volgens Trump in een vriendelijke sfeer. China zegt echter het besluit van de VS te betreuren en heeft tegenmaatregelen aangekondigd, aldus de BBC. Maar het Chinese ministerie van handel "hoopt dat de VS en China samen zullen werken om de huidige problemen op te lossen", aldus een verklaring.

Trump verwacht door de hogere tarieven honderd miljard dollar aan extra inkomsten binnen te halen. Dat geld wil hij vervolgens gebruiken om Amerikaanse landbouwgoederen te kopen, wat vervolgens naar armere landen zou moeten worden verscheept in de vorm van "humanitaire hulp".

Critici wijzen erop dat de tarieven niet door China maar door importeurs worden betaald, en uiteindelijk door de consument. Wat volgens hoogleraar Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen nog wel zou kunnen is dat Chinese bedrijven die hun export zien teruglopen besluiten om hun producten goedkoper te maken. Maar doorgaans zoeken die dan andere afzetmarkten, zegt hij tegen de NOS. En als Trump denkt dat een handelsoorlog hem geld oplevert, is hij die onder een verkeerde aanname gestart, aldus de hoogleraar.

Begrijpelijk
Dat de handel met China wrevel oplevert vindt Brakman wel begrijpelijk. "Voor buitenlandse bedrijven is het lastig om er handel te drijven, het is moeilijk om je er te vestigen en je wordt gedwongen om kennis af te staan. Andersom is dat niet zo." Maar met tariefsverhogingen bestrijdt je dat volgens hem niet.

Trump wijst zelf vaak op de negatieve handelsbalans met China. Het land exporteerde vorig jaar voor 539 miljard dollar naar de VS. Omgekeerd is dat circa 120 miljard. De Amerikaanse irritatie gaat onder meer over in het verschil in groei. Nadat China in 2001 lid werd van de Wereldhandelsorganisatie groeide de jaarlijkse export naar de VS binnen een decennium tot meer dan 350 miljard dollar. In dezelfde periode werd dat andersom maar ongeveer 80 miljard. Dat beeld is sindsdien nauwelijks veranderd.

De vrees is echter dat de handelsoorlog nu alleen maar verder escaleert en de hele wereldeconomie zal raken. Dat gebeurt ook al in zekere mate.