'Koninklijke' apenfoto kost BBC-presentator baan

De Britse radiopresentator Danny Baker is door de BBC ontslagen vanwege een tweet waarin een stel met een aangeklede chimpansee naar buiten loopt. "Koninklijke baby verlaat ziekenhuis", stond erboven, een verwijzing naar Archie, het zoontje van prins Harry en Meghan Markle.

Maar Bakers werkgever vond de foto aanstootgevend vanwege de associatie met de Afrikaanse roots van Harrys vrouw. De BBC spreekt van een "ernstige inschattingsfout die ingaat tegen de waarden waarnaar we als zender streven." Dat Baker de tweet had verwijderd nadat hij op het controversiële karakter ervan was gewezen, kon niet verhinderen dat de omroep hem op straat zette.

Harry haalde in 2016 zelf al uit naar het "ronduit seksistische en racistische commentaar" dat hij op sociale media aantrof over zijn destijds nieuwe vriendin, die een zwarte moeder heeft. Een jaar later ontstond ophef toen de vrouw van prins Michael bij Buckingham Palace werd gespot met een broche in de vorm van een zwarte slaaf. En vorig jaar moest UKIP-leider Henry Bolton weg nadat er racistisch e-mailverkeer over Markle van zijn vriendin opdook.

Baker begrijpt de commotie niet. "Ik heb het verwijderd nadat iemand zo vriendelijk was om op de associatie te wijzen." En die zag hij naar eigen zeggen niet omdat hij geen "zieke geest" heeft. Wel verontschuldigde hij zich naderhand, maar volgens hem was de tweet bedoeld als satirisch commentaar op de koninklijke familie. Met de aangeklede aap zou hij hebben bedoeld dat het circusdieren met dure kleren zijn.

De 61-jarige radioman haalde ook uit naar zijn voormalige werkgever. "Ze hebben me onder de bus gegooid." Zijn ontslag noemt hij "hoogdravende opgeblazenheid." Overigens stuurde de BBC hem al tweemaal eerder de laan uit, eenmaal voor een oproep een scheidsrechter aan te vallen en later omdat hij het bestuur achterlijk noemde.