'Klimaatmaffia' verliest achterban

Een groeiend aantal mensen gelooft niet meer dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, zoals dat beweerd wordt door een aantal wetenschappers. Op dit moment denkt 31 procent van het EenVandaag Opiniepanel dat andere oorzaken meer impact hebben op de opwarming in vergelijk met de 23 procent in 2018. Ruim zestig procent van de ruim 27.000 ondervraagden denkt wel dat de mens het klimaat verandert.

Deze trend wordt ook gezien in landen rondom Nederland. Klimaatsceptici erkennen dat het klimaat verandert, maar hebben andere ideeën over de door vele wetenschappers opgedrongen, mogelijke, oorzaak. "Opwarming en afkoeling van de aarde gebeurt al miljoenen jaren. In werkelijkheid heeft onze aanwezigheid nauwelijks invloed, laat staan dat wij deze verandering kunnen tegenhouden", aldus een panellid.

Vooral PVV- en FvD-stemmers geloven niet dat de mens verantwoordelijk gehouden kan worden voor de warme zomer van 2018 en sommigen zien zelfs een verdienmodel in het propageren van het schuldgevoel en zo een bevestiging van het bestaan van de klimaatmaffia. "Die klimaatwetenschappers gaan hun dikverdiende boterham die ze hiermee verdienen niet opgeven. Wij betalen ons inmiddels scheel." CDA-, SGP- en VVD-stemmers zijn ook flink vertegenwoordigd in het kamp van de klimaatcritici.