NASCAR-coureur Truex oppermachting in 'autistenrace' op Monster Mile

Martin Truex Jr heeft de elfde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. De race in Dover - waar gedurende het weekeinde zoals gebruikelijk de nodige extra aandacht was voor autisme - zou zondag verreden worden, maar wegens de regen werd het verplaatst naar maandag.

Met polesitter Chase Elliott op kop begon het veld met een kleine dag vertraging dan aan vierhonderd ronden op The Monster Mile, door de hoge snelheden in de scherpe bochten misschien wel de zwaarste baan van allemaal voor het materiaal. Elliott sloeg al snel een fors gat en hield de leiding probleemloos vast, tot na veertig ronden de aangekondigde competition caution volgde: wegens de regen was de baan flink anders dan op zaterdag en dus kreeg een ieder zoals gebruikelijk de kans om na een kort deel van de race de afstelling even aan te passen.

Een kapotte rechtervoorband zorgde ervoor dat Ricky Stenhouse Jr met enige vaart de muur raakte, wat voor een caution zorgde. Joey Logano werkte zich ondertussen naar de leiding en won de eerste stage vervolgens ook, voor Brad Keselowski en Elliott. Quin Houff zorgde daarvoor nog even voor een kortstondigde caution, maar dat was niet al te ernstig.

Contact tussen Denny Hamlin en Jimmie Johnson (Bron: YouTube)

Met Keselowski op kop begon stage twee, die Elliott zonder al teveel bombarie leek te winnen...tot hij in de slotfase wat weg begon te zakken. Alex Bowman, Kevin Harvick en Truex profiteerden en het was Truex die in de laatste ronde profiteerde van een foutje van jonge hond Bowman, wat hem de stagewinst opleverde.

Met Truex voorop kon het laatste deel van de race beginnen, hoewel het niet lang duurde voor een spin van Denny Hamlin voor de volgende caution zorgde. Dat liep allemaal goed af en bij de herstart had Truex wederom de leiding in handen. Die hield hij met speels gemak vast in de uitermate gezapige slotfase van de al bijna net zo gezapige race en dus pakte Truex de winst, ver voor Bowman, Larson, Harvick en Elliott. Kyle Busch eindigde als tiende: zijn elfde top-10-finish in elf races dit jaar en dat is een bijzondere prestatie.