Cruciale beslissing over burgemeestersverkiezing Istanbul verwacht

Naar verwachting komt de Turkse kiescommissie vandaag met een besluit op het bezwaar van de AKP over vermeende onregelmatigheden rondom de verkiezing voor burgemeester van Istanbul.

Die verkiezing werd gewonnen door Ekrem Imamoglu, de oppositiekandidaat die oud-premier Binali Yildirim, de kandidaat van Erdogan's AKP, versloeg. Maar volgens de partij van Erdogan was er bij de verkiezingen sprake van 'georganiseerde fraude' zij eisen daarom dat de verkiezingen overgedaan worden. Daarover moet de kiescommissie beslissen. 

De oppositie spreekt schande van het bezwaar van de AKP. Zij wijzen er op dat tegelijk met de burgemeestersverkiezing er ook gestemd kon worden voor de gemeenteraad en stadsdistricten. Bij die verkiezingen is volgens de AKP alles wel volgens de regels verlopen. Beide verkiezingen werden gewonnen door de AKP. 

Het is de AKP veel aangelegen deze strijd te winnen. De partij trekt daarom alles uit de kast. Zo wordt via regeringsmedia vanaf de meet af aan twijfel gezaaid over de uitslag. Ook worden honderden mensen verdacht van fraude, waarschijnlijk als poging om de druk op de Kiesraad op te voeren. 

Ook binnen de AKP is deze soap niet onomstreden. Diverse invloedrijke partijleden hebben zich kritisch uitgelaten over het bezwaar. Maar Erdogan's invloedrijke schoonzoon Berat Albayrak, die tevens minister van financiën is, verdient met zijn bouwbedrijf veel geld dankzij opdrachten van de gemeente Istanbul. Hij is dan ook de drijvende kracht achter dit bezwaar.

Volgens uw redacteur is de beslissing van de kiescommissie van cruciaal belang. Blijft het laatste restje democratie in Turkije overeind? Wint degene met de meeste stemmen ook de verkiezingen? Vandaag weten we het.