Nederlandse ijshockeyers degraderen op WK, historische winst Roemenië

Na vier overwinningen tegen op papier betere tegenstanders heeft Roemenië ook de Nederlanders met 3-1 verslagen in divisie 1B van het WK ijshockey. Daarmee promoveert Roemenië voor het eerst sinds het opsplitsen van de B-poule naar het huidige divisie 1A. Trieste gevolg is dat Oranje degradeert naar divisie 2A. Ook voor dit duel was FOK! weer van de partij in het Estse Tallinn.

Man of the Match bij Roemenië was Daniel Tranca en een Nederlandse gast bij Nederland. Eigenlijk is dat ook alles wat er te zeggen is over deze wedstrijd, het voelde een beetje als een samenvatting van de eerste drie wedstrijden. Oranje doet dapper mee, maar is eigenlijk nooit echt dreigend. Roemenië komt al vroeg op voorsprong in een manmeersituatie door een straf tegen Ryan Collier en daarna gaat het eigenlijk alleen nog maar stroomopwaarts.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Japan is het spel stroperig, passes komen niet meer aan of slaan helemaal nergens meer op. Op een lange solo-actie van Giovanni Vogelaar na, die door de Roemeense goalie gestopt moet worden, doet Nederland eigenlijk niets behalve heel veel straffen oplopen, wat onder andere weer een 5-tegen-3 situatie oplevert, die Nederland ook deze wedstrijd weet te overleven.

Vier maal twee minuten straf in totaal, waarvan de laatste nog anderhalve minuut doorlopt in de tweede periode, waar de Roemenen uiteindelijk uit weten te scoren. Typerend is dat Nederland deze periode pas na een minuut of acht voor het eerst op het Roemeense doel weet te schieten. Nederland blijft echter wel werken en tegen het einde van de periode levert dat tegen de verhouding in toch een doelpunt op voor Oranje. Jasper Nordemann weet zich vanachter het doel in een kansrijke positie te vechten, waarna Levi Boer de puck tegen de touwen schiet.

Met 2-1 na 40 minuten mag Nederland nog hopen op een stunt, maar het team lijkt op. Een vroege straf tegen Roemenië levert een powerplay op, maar die wordt zo matig uitgespeeld dat de Roemenen het enige schot op doel weten te lossen. Als daarna weer een Roemeen plaats neemt in de strafbank houden we dan ook ons hart vast, maar de herhaling op de grote schermen in de hal laat zien dat de goede man door een check van Nordemann door het deurtje is gevlogen.

Twee opeenvolgende straffen tegen de Roemenen leveren zelfs vier minuten lang powerplay op, maar het enige wapenfeit dat Nederland eraan overhoudt is een straf tegen Thomas Borgman. Zodra die straf voorbij is volgt de onvermijdelijke timeout bij Nederland en blijft startende goalie Martijn Oosterwijk in de spelersbank achter voor een extra veldspeler en een wanhoopsoffensief van Nederland. De ploeg krijgt hierbij wel kansen, maar het zijn de Roemenen die de puck in het lege net en Nederland naar divisie 2 schieten.

Volgend jaar spelen we tegen Australië, Spanje, Kroatië en Israël, waar dat is is nog niet bekend, hoewel de geruchtenmolen Kroatië zegt, maar FOK! zal er weer bij zijn. Rest ons alleen nog de felicitaties aan de Roemenen en de man of the Match bij Nederland, dat was natuurlijk Niels van der Vossen.

Roemenië juicht (Foto: Karina)
Roemenië juicht (Foto: Karina)