Magneetvisser haalt explosief uit water in Amsterdam

Een magneetvisser heeft vanmiddag een explosief uit het water van de Houtmankade in Amsterdam gevist. Ruim twee uur lang was de omgeving afgezet.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief inmiddels veilig weten te verwijderen. Het projectief is afgevoerd naar een locatie waar het tot ontploffing kan worden gebracht.

Vermoedelijk gaat het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heeft Waternet de doorvaart ook weer vrijgegeven.

Magneetvisser legt granaat in auto
Jan van de Ven, de magneetvisser die het explosief uit het water van de Houtmankade viste, geloofde eerst niet dat de granaat echt was. Na wat onderzoek besloot hij toch maar de politie erbij te halen.

Met zijn neef Joseph van der Kooij was hij die middag aan het magneetvissen. "Toen zat er opeens een granaat aan m'n hengel.", vertelt Jan van de Ven aan AT5. "Maar ik geloofde niet dat hij echt was. Mijn neef zei dat het een echte was, maar ik dacht dat het een neppe was."

In eerste instantie gaat Jan er dan ook ontspannen mee om. 'Ik gooide 'm een paar keer op de grond en legde 'm in mijn auto. Toen had mijn neef een foto gegoogeld en leek hij toch wel heel echt.", lacht Jan. "Toen hebben we maar de politie erbij gehaald. Die denkt ook dat 'ie echt is."

"Het is wel grappig dat je de granaat vindt, maar je hoopt er niet op", zegt Joseph. "Want je ziet het nu zijn we de hele avond bezig.", "We vinden liever een kluis met rolexen!", vult Jan aan.