Facebook bant Alex Jones en andere 'gevaarlijke individuen'

Facebook heeft besloten om onder meer Alex Jones van samenzweringssite InfoWars, diens Britse redacteur Paul Watson en voormalig Breitbart-redacteur Milo Yiannopoulos van hun sociale netwerk te verbannen. Ook Louis Farrakhan van Nation of Islam is niet langer welkom. De site zegt dat ze zijn geband volgens de policy omtrent zogenoemde 'gevaarlijke individuen'.

Volgens Facebook maakten de bewuste users zich schuldig aan haatzaaien. De bans betreffen tevens Instagram, dat ook eigendom is van Facebook. Volgens het bedrijf wordt er bestaand beleid uitgevoerd, maar mogelijk werd er nu vaart achter gezet vanwege kritiek na de Christchurch-terreuraanslag, die ruim een kwartier via Facebook werd gelivestreamd.

"We bannen altijd individuen en organisaties die geweld en haat promoten of zich daarmee bezighouden, ongeacht de ideologie", aldus de onderneming in een verklaring. "We hebben een uitgebreide procedure om potentiële schenders te beoordelen, en daarmee zijn we tot het besluit gekomen om deze accounts te beëindigen." Naast de accounts zijn ook groeps- en fanpagina's weggehaald.

Bij de gebanden zitten verder onder andere de white supremacist Paul Nehlen en Laura Loomer, een anti-islamactiviste met veel volgers, meldt de BBC. Laatstgenoemde werd al eerder van Twitter geschopt, en ketende zich toen uit protest vast aan een van Twitters kantoren in New York.

Gelekt
Facebook kreeg in het verleden ook kritiek dat bans vantevoren werden aangekondigd. Dat gebeurde nu niet, maar toch kon Jones donderdag via Facebook een tijdje uitwijden over zijn aanstaande verbanning. Yiannopoulos riep ondertussen zijn Instagramvolgers op zich in te schrijven op zijn mailinglijst zodat hij ze op sleeptouw kan nemen naar een andere dienst. The Guardian vermoedt dat er is gelekt vanuit Amerikaanse nieuwssites die de berichtgeving vooraf onder embargo hadden staan.

Twee maanden geleden werd de Britse anti-islamactivist en vermoedelijk aankomend UKIP-europarlementariër Tommy Robinson overigens ook van zowel Facebook als Instagram gegooid.