BNNVara wil meer geld voor Matthijs

BNNVara is bang dat presentator Matthijs van Nieuwkerk medio volgend jaar de handdoek in de ring gooit en naar een commerciële omroep verkast. Dan loopt namelijk zijn contract af en moet hij zich aan de balkenendenorm houden. Dat betekekent dat hij het voor een schamele 194.000 euro per jaar zou moeten doen: het salaris van de minister-president.

Van Nieuwkerk verdient nu nog 363.000 euro, maar volgens de omroep is de presentator eigenlijk nog meer waard. Zijn salaris zou binnen twee weken van De Wereld Draait Door zijn terugverdiend. En dus wil de omroep dat-ie meer mag verdienen dan Mark Rutte. Maar minister Arie Slob piekert daar niet over, aldus de NOS.

"Een keiharde werker en een fenomenale presentator", zo omschreef BNNVara-mediadirecteur Gert-Jan Hox het gezicht van DWDD donderdag in het AD. Omdat het salaris zo snel zou worden terugverdiend is Van Nieuwkerk dus "verre van marktconform", aldus de redenering van Hos.

Volgens Ster-directeur Frank Volmer snijdt dat argument op zich wel hout. "Zijn programma heeft gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. Een commercial kost dan 3000 euro. Zet er tien voor en tien achter, dan levert dat op een avond 60.000 euro op. En doe je dat dan tien dagen, dan zit je dus op 600.000 euro."

Timing
Maar voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind vindt in ieder geval de timing niet verstandig. "Dat de directeur van BNNVara zich zorgen maakt over een vertrek van Van Nieuwkerk begrijp ik, maar dit pleidooi nu houden, dan snap je niet wat er speelt in de samenleving."

Bovendien doet BNNVara volgens Verlind alsof er geen nieuw talent is. Dat is volgens hem flauwekul. "BNNVara is naar eigen zeggen jong en vooruitstrevend, waarom zou er dan geen nieuw talent kunnen komen?", vraagt hij zich af.

John de Mol
Wat Van Nieuwkerk er allemaal zelf van vindt is onduidelijk, maar in januari had hij John de Mol in de uitzending. Laatstgenoemde liet toen duidelijk merken wel oren te hebben naar een overstap van het hele programma.

"Zou dit programma op SBS een succes worden? Ik denk het niet", zei van Nieuwkerk. "Ja ik denk het wel, sterker nog, ik weet het wel zeker", antwoordde De Mol, en er volgde een stilte en enig ongemakkelijk gegrinnik. "Matthijs, wat doe je nou", zei tafeldame Nadia Moussaid vervolgens, terwijl de presentator schaapachtig om zich heen keek.


De 'uitnodiging' van De Mol begint rond de 10:30 minuten