Nieuwe protesten tegen Maduro

Een dag nadat de Venezolaanse president Nicolás Maduro zei dat hij erin slaagde om een "poging tot staatsgreep" te voorkomen, heeft oppositieleider Juan Guaidó tot nieuwe protesten opgeroepen.

"Vandaag gaan we verder", aldus Guaidó in een tweet. "We zetten krachtiger door dan ooit". Volgens de BBC zijn er weer veel mensen op de been, maar zijn er ook demonstraties vóór Maduro.

Guaidó zegt steun te hebben van de strijdkrachten. Inderdaad waren er dinsdag soldaten te zien met blauwe banden om hun arm, als teken dat ze zich achter de oppositieleider schaarden. Maar volgens Maduro heeft het leger zich niet tegen hem gekeerd.

Guaidó, voorzitter van het door Maduro aan de kant geschoven parlement, riep zich in januari uit tot interim-president. De Venezolaanse grondwet maakt het voor de parlementsvoorzitter in bepaalde gevallen mogelijk om dit te doen, met als doel het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Dat wil Guaidó dan ook doen, en hij wordt hierin onder meer gesteund door Nederland en bijna alle andere EU-landen. Italië en Griekenland stellen zich echter terughoudend op. Ook veel Zuid-Amerikaanse landen en de VS steunen de parlementsvoorzitter.

Vliegtuig
Maduro heeft de steun van onder meer China, Turkije en Rusland. Hij ziet de opstand tegen hem als een door de VS geleide couppoging. Dinsdag kwamen er berichten dat Maduro op het punt stond naar Cuba te vluchten; zijn vliegtuig zou zelfs al op de startbaan hebben gestaan. Rusland zou hem echter op het laatste moment hebben overgehaald om te blijven.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo houdt de VS de optie open om eventueel tot militaire actie in Venezuele over te gaan, maar gezien er Russische militairen in het land zijn lijkt dit onwaarschijnlijk. Pompeo's Russische evenknie Sergej Lavrov waarschuwde de VS bovendien om zich te onthouden van "verdere aggressie". Maar de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zegt juist dat Rusland zich niet met de Venezolaanse politiek moet bemoeien.

Guaidó noemde de demonstraties woensdag tegenover zijn aanhangers onderdeel van een "onomkeerbaar proces", en zei dat deze dagelijks door zullen gaan "om vrijheid te bereiken". Regeringstroepen zouden traangasgranaten op demonstranten hebben afgeschoten. Na de protesten van dinsdag zijn de straten nog bezaaid met talloze uitgebrande voertuigen.