Film1 stopt ermee

De streamingdiensten hebben in Nederland definitief gewonnen van de abonneezenders. Nadat in 2016 de Nederlandse HBO-kanalen werden opgeheven (en het HBO-aanbod door Ziggo werd opgenomen in hun on demand-pakket) staakt nu ook Film1 met uitzenden.

Film1 is de oudste abonneezender van Nederland; het begon in 1985 als FilmNet, heette later Canal+ en noemde zich uiteindelijk Film1. De zender, bestaande uit diverse themakanalen en een app met on demand-aanbod, was de laatste jaren eigendom van Sony, die er (althans in Nederland) nu de stekker uittrekt. Ergens in de komende maanden houdt Film1 op te bestaan.

Het stoppen van de zender vindt plaats in het jaar waarin er veel veranderingen plaatsvinden op het gebied van streaming. In de herfst starten Apple en Disney met nieuwe streamingdiensten en Warner Bros. is ook al een tijdje bezig een dienst op te zetten. Dat twee grote studio's (waarvan één onlangs een grote concurrent inlijfde) hun titels nu bij zichzelf houden in plaats van aan derden te licenseren heeft invloed op de levensvatbaarheid van deze diensten: Netflix is al jaren bezig het eigen aanbod zo sterk uit te breiden dat content van derden minder belangrijk wordt, maar Film1 heeft alleen 'eigen' content van Sony als unieke optie.

Het is nog niet bekend wanneer Film1 precies stopt.