Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen

Berend Botje, dat op vijftig locaties in Noord-Holland ruim drieduizend kinderen opvangt, weigert met ingang van 1 juli kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen de bof, rode hond en mazelen. Het besluit volgt op mazelenuitbraken in Londen en New York, aldus de Volkskrant.

Ook in Den Haag bleken onlangs kinderen met mazelen besmet. "Het komt steeds dichterbij. En we willen niet dat niet-ingeënte kinderen in aanraking komen met baby'tjes die nog nauwelijks een immuunsysteem hebben. Die baby'tjes en hun ouders wil ik beschermen", aldus directeur Alien Alberts.

De NOS meldde vorige maand op basis van eigen onderzoek dat zo'n honderd kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Met de beslissing van Berend Botje neemt dat aantal in een keer met de helft toe. Het is wel de eerste organisatie die dit ook openlijk toegeeft, want de respondenten van de NOS deden dit allemaal anoniem.

Het aantal ouders dat hun kinderen niet heeft ingeënt zou volgens Alberts met een stuk of tien overigens laag liggen. "Een paar hebben nu tegen ons gezegd dat alsnog te gaan doen, anderen denken erover na. En sommigen zijn het er pertinent niet mee eens."

Discriminatie
Een van die ouders zou het besluit van de kinderopvangorganisatie bij de rechter aan willen vechten. Er zou mogelijk sprake zijn van discriminatie. Maar de advocaat van Berend Botje bestrijdt dit. De beslissing zou omwille van de veiligheid zijn genomen.

Volgens EenVandaag werkt D66 aan een voorstel dat het wettelijk mogelijk maakt om ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang te weren. Een van de struikelblokken zou immers zijn dat ouders niet zomaar kunnen worden verplicht om medische informatie over hun kinderen te geven.