Ouders verdiepen zich niet genoeg in gaming

Ouders zouden vaker met hun kinderen moeten gamen. Dat vinden niet alleen game-experts, maar ook kinderen zelf. Want hoewel gamen niet meer weg te denken is uit het leven van kinderen, weten ouders er maar weinig van.

Uit onderzoek van VodafoneZiggo in samenwerking met de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden om samen met hun ouders te spelen, omdat ze verwachten dat ouders hierdoor de wereld van gamen beter begrijpen. Echter blijkt uit dit onderzoek dat bijna de helft van de ouders niet of nauwelijks (minder dan één keer per maand) samen met hun kind gamen. Ook verdiepen ze zich niet in de games die hun kroost speelt. Zo zegt 65 procent van de kinderen tussen de 8 en 15 jaar dat hun ouders soms tot zelden informatie zoekt over die games die zij spelen.

Jeroen Jansz, game-onderzoeker en hoogleraar Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit: "Opvallend is dat bijna de helft van de kinderen (47%*) wel het gevoel heeft dat de ouders interesse hebben in hun gamegedrag. In 2003 voerden we een soortgelijk onderzoek uit en toen was dit cijfer significant lager. Ongeveer een op de drie kinderen gaf toen aan dat hun ouders zich in de geschiktheid en inhoud van games verdiepten. Ouders van nu snappen gamen beter, maar zelf mee-gamen is de volgende stap."

Ouders zien zowel positieve als negatieve effecten van gamen op de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Zo zijn ze bang dat kinderen te weinig met andere kinderen spelen of fysieke klachten krijgen. Maar het leren van andere talen en het vergroten van woordenschat worden het vaakst genoemd als positieve effecten. Toch zegt zo’n 60 procent van de ondervraagde kinderen dat hun ouders zelden tot nooit vertellen dat er positieve aspecten zijn aan gamen.

Deze nieuwe inzichten zijn vertaald naar een nieuwe les in het online lesprogramma Online Masters: een lesmodule over de digitale wereld voor de bovenbouw in het primair onderwijs en de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Online Masters is een gratis online lesprogramma waarin kinderen leren om zich veilig en bewust in de digitale wereld te begeven. De onderwerpen worden ingeleid door bekende Masters uit het vak, van professoren tot en met vloggers, die leerlingen via video’s meenemen in hun digitale wereld. Hieronder zie je esporter Koen Schobbers, die antwoord geeft op de meest voorkomende vragen van ouders rondom het thema gamen.