F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

De derde editie van de Grand Prix van Azerbeidzjan is gewonnen door Valtteri Bottas. De Fin zorgde in de straten van Baku samen met Lewis Hamilton voor een dubbelzege voor Mercedes, bepaald niet voor het eerst. Sebastian Vettel completeerde het podium, Max Verstappen werd vierde.

Polesitter Bottas moest bij de start even alle zeilen bijzetten om zich Hamilton van het lijf te houden, terwijl achter Vettel gestreden werd om plek vier: Sergio Perez zette zijn Racing Point-bolide brutaal langs de Red Bull van Verstappen, die een paar ronden later wel de vierde plek weer terug in beslag nam.

De vanaf plek acht vertrokken Charles Leclerc werkte zich op zijn mediumbanden naar voren en bij een DRS-aanval van de Monegask was Verstappen kansloos. Leclerc pakte na de pitstops van de koplopers de leiding, terwijl Pierre Gasly - gestart uit de pitstraat - zich opwerkte naar de zesde stek.

Het was vervolgens even lange tijd stevig knokken om wakker te blijven, tot Bottas, Hamilton en Vettel Leclerc uiteindelijk kwamen verschalken. Daniel Ricciardo ging vervolgens nog in de fout en reed daarmee zichzelf en Daniil Kvyat uit de race, wat even voor enige reuring zorgde.

Zestien ronden voor het einde kwam Leclerc een setje zachte banden halen, wat Verstappen plek vier opleverde. Verstappens teamgenoot Gasly was ondertussen ook nog niet binnen geweest, maar een topklassering zat er voor hem niet in: de Fransman moest zijn Red Bull, met vermoedelijk motorpech, aan de kant parkeren.

Dat zorgde dan weer voor een virtual safety car, waarna Hamilton nog even aandrong bij Bottas. De Fin hield echter keurig stand en pakte de winst, voor Hamilton en Vettel. Verstappen werd ver voor Leclerc vierde, Perez eindigde op een keurige zesde plek.

De start van de race. (PRO SHOTS/Action Images)
De start van de race. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   V. Bottas Mercedes 1:31:52.942
2.   L. Hamilton Mercedes +1.524
3.   S. Vettel Ferrari +11.739
4.   M. Verstappen Red Bull +17.493
5.   C. Leclerc Ferrari +69.107
6.   S. Pérez Racing Point +76.416
7.   C. Sainz Jr. McLaren +83.826
8.   L. Norris McLaren +100.268
9.   L. Stroll Racing Point +103.816
10.   K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
11.   A. Albon Toro Rosso +1 ronde
12.   A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
13.   K. Magnussen Haas +1 ronde
14.   N. Hulkenberg Renault +1 ronde
15.   G. Russell Williams +2 ronden
16.   R. Kubica Williams +2 ronden
17.   P. Gasly Red Bull DNF
18.   R. Grosjean Haas DNF
19.   D. Kvyat Toro Rosso DNF
20.   D. Ricciardo Renault DNF