Vooruitblik op het weer in mei

Mei zal dit jaar waarschijnlijk zacht en droog verlopen. De eerste helft van de maand is het licht wisselvallig met afwisselend frisse en buiige dagen en warme en zonnige dagen. In de tweede helft van de maand neemt de kans op zomers warme dagen toe en wordt de neerslagkans kleiner. Hierdoor verloopt de maand gemiddeld genomen ongeveer een graad te warm en droger dan normaal.

In de eerste helft van mei krijgen we regelmatig te maken met noordwesten- tot zuidwestenwinden. Dit levert typisch Nederlands lenteweer op met zon, stapelwolken en soms een bui. Waait de wind uit het noordwesten dan is het aan de frisse kant met maxima van 10-15 graden. Bij zuidwestenwind kunnen we maxima van 15-20 graden verwachten en op zonnige dagen stijgt het kwik soms tot boven 20 graden.

In de tweede helft van mei waait de wind waarschijnlijk vaak vanuit het warme oosten. Een zonnige en warme tweede helft van mei ligt dus in het verschiet. Daarbij stijgt de kans op zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer. Gemiddeld is het droger dan normaal, maar een lokaal warmte-onweer behoort wel tot de mogelijkheden.

Er wordt een maandgemiddelde temperatuur verwacht van ongeveer 14 graden tegen 13,1 normaal. De hoeveelheid neerslag komt waarschijnlijk uit onder de normaal van 61 mm. De verschillen van plaats tot plaats kunnen groot zijn.

Opnieuw een droge en warme zomer
Voor juni zijn er sterke signalen voor beduidend droger weer dan normaal. Ook is er een duidelijke indicatie (70% kans) voor een bovengemiddeld warm verloop van de eerste zomermaand. Zoals het er nu naar uitziet blijft het ook in juli warmer en droger dan normaal. In augustus is de kans op Hollands zomerweer met zon, stapelwolken en enkele buien groot. Voor vakantiegangers in eigen land zijn dit natuurlijk veelbelovende vooruitzichten, maar voor de droogte in de natuur is dit een zeer ongunstig scenario.

Vorig jaar warmste mei in ruim 300 jaar
In 2018 beleefden we de warmste meimaand ooit gemeten. In De Bilt kwam de gemiddelde mei-temperatuur uit op 16,4 graden tegen 13,1 graden normaal. Niet eerder waren er zoveel warme en zomerse meidagen. Maar liefst op 21 dagen werd het in De Bilt 20 graden of meer en daarvan werd het dertien keer zomers warm met maxima van 25 graden of meer. Op 29 mei werd het zelfs al tropisch warm met 30,7 graden. Ook de nachten verliep extreem warm. Op 30 mei werd officieel de warmste meinacht ooit gemeten met een minimum van 18,0 graden in De Bilt. Het leek wel hoogzomer!

Met gemiddeld over het land 291 uur zon was mei de op drie na zonnigste sinds het begin van de metingen. Met gemiddeld 50 mm verliep mei vrij droog, maar door lokaal noodweer waren de verschillen groot. In Brielle en Dronten viel 114 mm tegen 13 mm op Vlieland!

Dat wordt weer zweten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Dat wordt weer zweten (Foto ter illustratie: Pixabay)