Hockeysters met kleinst mogelijke verschil langs Duitsland in Pro League

Het Nederlands hockeyelftal heeft vrijdagavond een zeer zuinige 0-1 overwinning op Duitsland behaald in het SparkassenPark in Mönchengladbach. Na de snelle treffer van Frédérique Matla zakte het niveau van het Nederlandse ploeg tijdens het FIH Pro League-duel nog sneller dan de spaarrente tijdens de bankencrisis.

In vier keer vijftien minuten haalde Nederland drie strafcorners en moest de Duitse goalie alleen nog handelend optreden bij een backhand van Maria Verschoor. Dat was het dan wel van Oranje-zijde. Omdat de Duitse ploeg wel zes strafcorners kreeg, maar die allemaal miste, en een handvol veldkansen op soms kinderlijke wijze om zeep hielp, bleef het bij 0-1.

Ongelukkig gepland
Met die overwinning voldeed de Nederlandse ploeg qua resultaat aan de verwachtingen in waarschijnlijk de meest ongelukkig geplande wedstrijd in het hele Pro League-schema van de Oranje Dames. Immers, afgelopen weekend speelden Amsterdam en Den Bosch nog drie wedstrijden in de EHCC, zaterdag is het Koningsdag en zondag staat alweer de volgende ronde van de competitie op het programma. Dan denk je als speelster niet: laten we op vrijdagavond nog een interland in Duitsland spelen.

Ook bondscoach Annan was allerminst gelukkig met de planning. Zij kreeg de speelsters pas donderdag tot haar beschikking. Ze koos ervoor in Venlo te verblijven, waardoor de warming up vrijdagavond de eerste kennismaking van de speelsters was met de nieuwe kunstgrasmat in het SparkassenPark.

Donderdag trainde Oranje licht in Venlo. Onder leiding van Annan werd daar nog een wedstrijdje jong tegen oud gespeeld. Dat Xan de Waard (23 jaar) en Maria Verschoor (net 25 jaar) daar bij ‘oud’ zaten, zegt voldoende over de jonge leeftijd van de Nederlandse ploeg waar Eva de Goede de beoogd aanvoerder was, maar zij zich na de EHCC geblesseerd afmeldde. Naast De Goede ontbraken ook de ervaren Margot van Geffen, Lidewij Welten, Marloes Keetels en keepster Anne Veenendaal.

Lekker begin
Caia van Maasakker droeg mede daarom vrijdagavond de aanvoerdersband bij de Oranje-ploeg, die wel lekker aan de wedstrijd begon. Al na twee minuten was het raak. Een aanval over rechts bracht de bal bij Malou Pheninckx, die vond de geheel vrijstaande Frédérique Matla, die eenvoudig de 0-1 tegen de plank sloeg. Het was alweer haar vijfde treffer in de Pro League, waarmee ze topschutter is bij Oranje.

De honderden naar Mönchengladbach afgereisde Nederlandse supporters gingen er in het SparkassenPark eens goed voor zitten. Met de recente 7-1 tegen Amerika en 6-0 tegen China in het achterhoofd, kon dit toch wel eens een leuke avond worden in Duitslands, zo moeten ze hebben gedacht.

De in oranje gehulde supporters kwamen bedrogen uit. Want hoe verder het duel vorderde, hoe stroperiger het spel van Nederland werd. De Duitse ploeg, die woensdag nog met 2-0 van Engeland had gewonnen, wist niet wat het overkwam. Steeds vaker had de thuisploeg de bal en kreeg in het eerste kwart al vier strafcorners. Die leverden in goals niets op, maar zorgden er wel voor dat de Duitsers in een goed resultaat gingen geloven. Toen in de tweede helft het Duitse publiek ook nog eens massaal Deutschland, Deutschland ging schreeuwen en Nederland steeds vaker in de eigen cirkel werd teruggedrongen, leek het wachten op een Duitse treffer.

Dat die niet viel, daarvoor verdient Josine Koning een pluim. Afgelopen weekend op de EHCC maakte ze, tot haar eigen woede en frustratie, geen al te beste indruk in het doel van Den Bosch. Maar tegen Duitsland liet ze zien dat de keepersstrijd met Anne Veenendaal richting de Spelen van Tokio interessant blijft. Met name de redding op een Duitse strafcorner in het laatste kwart, was knap.

Xan de Waard
Wie we, als ze niet geblesseerd raakt, zeker in Japan gaan zien, is Xan de Waard. De middenvelder van SCHC, die alweer haar 129ste interland speelde, was een van de weinig lichtpuntjes in de ploeg van Annan. Voor de fanatieke nummer 7, die vaak achterin de bal onderschepte en vervolgens ook voorin voor de impulsen zorgde, was er echter ook niet veel eer te behalen. Daarvoor waren er gewoon veel te veel ploeggenoten die ondermaats presteerden. Toptalenten als Yibbi Janssen en Ginella Zerbo toonden vrijdagavond eens te meer dat goed presteren in de Nederlandse Hoofdklasse nog heel wat anders is dan bij Oranje opvallen.

Nederland speelt pas op 1 juni, thuis tegen Groot-Brittannië, de volgende wedstrijd in de FIH Pro League. Voor het Nederlandse publiek, dat tot nu toe massaal naar de Pro League-duels komt kijken, is het te hopen dat er dan weer een ander en beter Oranje in het veld staat.