Sisi wint Egyptisch 'dictatuurreferendum'

De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi zit vermoedelijk tot 2030 stevig in het zadel. Na een plotseling uitgeschreven referendum zullen er grondwetswijzingen worden doorgevoerd waardoor de president in 2024 weer aan de verkiezingen mee mag doen, controle over de rechterlijke macht krijgt, en de rol van het leger in de politiek wordt vastgelegd.

Dinsdag zei de kiesraad dat 88,8 procent van de kiezers de grondwetswijzingen steunen bij een opkomst van 44 procent. Tegenstanders maken melding van busladingen arme werknemers die in ruil voor voedselpakketten van omgerekend zeveneneenhalve euro voor de wijzingen hebben gestemd. "Ik heb niet ja gestemd voor die zak eten, maar het heeft me wel aangemoedigd om te gaan stemmen", wierp zo'n arbeider echter tegen tegenover The Guardian. "We zijn arm en hebben dit gewoon nodig."

In het parlement werd pas vorige week tot het referendum besloten. Er zou dan ook geen tijd zijn geweest om campagnes op te zetten tegen de wijzigingen. Die geven de president onder meer de mogelijkheid om rechters te benoemen. Ook wordt het leger de hoeder van de grondwet en van de staat. Critici zeggen dat Egypte hiermee in feite weer een dictatuur is geworden.

Met de winst lijkt Sisi zijn tegenrevolutie te hebben voltooid en is het land weer zo goed als terug bij af. De revolutie werd ingezet tijdens de zogenoemde Arabische lente van 2011 waarbij toenmalig president Hosni Moebarak na dertig jaar werd afgezet. Na een interimperiode van een jaar werd Mohamed Morsi in 2012 president totdat Sisi het jaar daarop een gewelddadige staatsgreep pleegde en Morsi afzette. Dat gebeurde nadat laatstgenoemde zijn hand overspeelde en de macht van het leger probeerde in te perken.