Sivakov boekt eerste profzege in Tour of the Alps

De tweede etappe in de Tour of the Alps is gewonnen door Pavel Sivakov. Voor de Rus van team Sky was het zijn eerste profzege in zijn nog prille carrière. Sivakov neemt ook de leiderstrui over van zijn teamgenoot Tao Geoghegan Hart.

De tweede etappe van Reith im Alpbachtal naar Scena kende een vlakke aanloop, maar in het in de laatste zestig kilometer moest er flink wat geklommen worden. Op 45 kilometer lag de top van de Passo del Giovo, een klim van 15,8 kilometer aan aan 7,3%. Ook de laatste kilometers van de tweede etappe liep het aardig omhoog. Een ideaal parcours voor de betere klimmers in deze ronde.

Voordat al dat klimwerk begon zou er een kopgroep van zes man wegrijden. Ze kregen meer dan zes minuten en op de klim van de Passo del Giovo viel de kopgroep uit elkaar. Daarin was Edoardo Zardini met Sergio Samitier duidelijk de beste klimmer en ze lieten de rest achter op de zware klim. In het peloton nam Bahrain Merida de leiding en de ploeg van Vicenzo Nibali zorgde ervoor dat het peloton stevig werd uitgedund. Het verschil op de top was nog maar één minuut tussen de kopgroep en het peloton.

In de technische afdaling liet Nibali zich van voren zien, maar de Italiaan zou wel de beslissende slag missen samen met Rafal Majka, de twee beste klimmers deze ronde. Hermann Pernsteiner, Pawel Poljanski, Jan Hirt, Nikita Stalnov, Pavel Sivakov, Mattia Cattaneo en Fausto Masnada waren wel alert en reden weg uit het peloton, waar vooral naar elkaar werd gekeken. Daardoor kon de kopgroep met veertig seconden aan de slotklim beginnen en werd duidelijk dat de winnaar vooraan zou zitten.

Sivakov koos direct op de slotklim voor de aanval. Hij leek iedereen te lossen, maar Hirt zou toch nog terugkomen. In de laatste 500 meter was het toch Sivakov die de sterkste was vóór de Tsjech. In de achtergrond waren Nibali en Majka nog wel in de tegenaanval gegaan, maar dichter dan dertig seconden kwamen ze niet en moesten ze het doen met een plek in de top tien.

In het klassement is Sivakov ook de nieuwe leider. Hij neemt de leiderstrui over van Hart, die maandag nog de eerste etappe had gewonnen in een sprint.