100 uur voor Baudetbedreigster

De 21-jarige Nijmeegse student Mila van den B. hoort vandaag of ze een straf krijgt voor het lied dat ze zong tijdens een antiracismedemonstratie in de stad. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Van den B. daarmee een doodsbedreiging gedaan heeft aan het adres van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

Lees ook: Werkstraf geëist om Baudetbedreiging

Tijdens de demonstratie zong de student: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' Volgens het OM is die tekst niet alleen een doodsbedreiging, maar deed Van den B. daarmee ook een oproep tot geweld tegen Baudet. Ook heeft ze zich schuldig gemaakt aan opruiing vindt het OM.

'Open zenuw in samenleving'
Tegen de vrouw is een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan zestig voorwaardelijk. Het OM zegt dat Van den B. 'een open zenuw in de samenleving geraakt' heeft, door de associatie met de moord op Pim Fortuyn.

Mila van den B. gaf eerder al aan dat ze spijt heeft van haar actie. 'Ik wil vooropstellen dat ik absoluut niet vind dat Thierry Baudet doodgeschoten moet worden of dat hem welke vorm van geweld dan ook aangedaan moet worden.'

Of de rechter die spijtbetuiging genoeg vindt, dat zal vandaag blijken tijdens de behandeling van de zaak.

Update 14:39 uur
De vrouw wordt veroordeeld tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur. De rechtbank beoogt met het opleggen van een straf niet alleen aan verdachte, maar ook anderen in de samenleving duidelijk te maken dat er grenzen zijn aan wat men over anderen kan roepen en dat het overschrijden van die grenzen consequenties heeft.