Eerste masterstitel Fognini, Haase en Koolhof verliezen finale

Tennisser Fabio Fognini heeft zijn eerste masterstitel te pakken. De Italiaan was de beste op het Monegaskische gravel in Monte Carlo, waar hij de verrassende finalist Dusan Lajovic uit Servië versloeg.

Fognini rekende in de halve eindstrijd af met drievoudig titelverdediger Rafael Nadal (6-4, 6-2), terwijl Lajovic te sterk was voor de Rus Daniil Medvedev (7-5, 6-1), die op zijn beurt Novak Djokovic verslagen had.

Lajovic stond zelfs in zijn allereerste ATP-finale, maar dat kon hij nog niet bekronen met een masterstitel. In set één gaf de Serviër een break voorsprong weg, in de tweede set pakte hij dat juist terug, maar op 2-2 plaatste Fognini alsnog de beslissende break: 6-3, 6-4.

Robin Haase stond in het dubbelspel met Wesley Koolhof in de finale, zijn tweede mastersfinale nadat hij in 2014 met Feliciano Lopez de finale in Rome verloor. Koolhof schopte het vorige maand in Miami nog tot de eindstrijd met Stefanos Tsitsipas, maar verloor.

Een eerste masterstitel zat er voor beiden net niet in. De Kroaten Nikola Mektic en Franko Skugor moesten zich in set één in de tiebreak gewonnen geven, maar pakten de tweede tiebreak overtuigend. In de supertiebreak ging het over en weer en werd om de haverklap gebroken, maar de Kroaten waren nét te sterk: 6-7 (3), 7-6 (3) [9-11].