Amsterdam met dubbele cijfers langs Schotse debutant in Euro Hockey League

Amsterdam plaatst zich voor de kwartfinales van de EHL. Tegen het op de EHL debuterende Grove Menzieshill won het eenvoudig. De hoofdstedelingen lieten niks over van de Schotten:12-1.

Meteen werd duidelijk dat de wedstrijd tegen de Schotten meer leek op een oefenpotje dan op de achtste finales van de EHL. De Amsterdammers overklasten de Schotten op ieder vlak. Er was ruimte voor probeersels, maar dat ging bij Billy Bakker bijna mis. De eerste keer dat de Schotten de Amsterdamse cirkel betraden, versierde de ploeg direct een strafcorner. Een hele onhandige wel te verstaan. De aanvoerder onderschepte de bal en besloot vlak voor zijn doelman uit te verdedigen met zijn backhand, maar die raakte Bakker niet goed. Bolle kant. De strafcorner was ook meteen de enige kans van Grove Menzieshill en de enige redding van Jan de Wijkerslooth in de eerste helft.

Justin Reid-Ross tekende na vijfentwintig minuten al voor een hattrick, na twee rake strafcorners en zowaar een veldgoal. Mirco Pruyser trok zijn trukendoos open met een prachtige turn. De Schotse goalie Steven Mcilravey deed zijn best, maar op de inzet van de spits had hij geen antwoord. Even later wel, toen Pruyser eenvoudig de defensie passeerde en poogde in de linker kruising te pushen. Ook Boris Burkhardt liet zien dat hij kon scoren. Zo ging Amsterdam met een 5-0 voorsprong rusten.

Al na het tweede doelpunt werd er niet meer gejuicht door Amsterdam. Maar toch moest er keer op keer veertig seconden geluisterd worden naar Danny de Munk met Mijn Stad. ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, klonkt het, toen Grove Menzieshill voor de zoveelste keer uit mocht nemen.

Met de tweede cirkelpenetratie wist de debutant wel raad. Een aanval over de linkerkant werd fout ingeschat door Wieger Schut. Achter hem stond goudhaantje Jamie Golden, die de bal moeiteloos binnen kon werken. De 5-1 zorgde voor lawaai op de tribunes. De Schotse supporters zorgden voor wat sfeer in dit oefenduel. Met ontblote bovenlichamen zongen zij voor hun ploeg.

Lang kon de ploeg niet genieten van die eretreffer. Pruyser slalomde opnieuw voorbij de Schotten en haalde snoeihard uit met zijn forehand. En weer klonk het ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, toen ook Valentin Verga een doelpunt maakte. Een klein sprongetje was er toen ook Tom Hiebendaal zijn doelpunt maakte. Zijn Dit eerste goal in Amsterdamse dienst, na een lange blessure.

Het negende doelpunt viel vlak voor het einde van het derde kwart. Boris Burkhardt mocht het al een aantal keer proberen, maar zijn derde strafcorner was dan toch raak: 9-1. Met nog vijftien minuten op de klok kon ook de tiende treffer niet uitblijven. Die eer was aan Burkhardt. Die dankzij Hiebendaal wel heel vrij stond. Nog twee keer klonk het ‘Amsterdam is poep op de stoep en haat in de straat, je bent op je hoede’, toen ook Pruyser zijn derde van de avond binnen schoot en Rik van Kan voor zijn eerste tekende.

Na een jaar afwezigheid is Amsterdam weer terug op het hoogste Europese clubpodium. De Nederlandse ploeg had op papier een minder lastige tegenstander dan de opponenten van Oranje-Rood (Uhlenhorst Mülheim) en Kampong (Rot-Weiss Köln). Er gaat maar maximaal een Nederlandse ploeg door naar de halve finales. Amsterdam treft namelijk in de kwartfinale de winnaar van het duel van vanavond. Dat tussen Kampong en Rot-Weiss Köln. Oranje-Rood werd gisteren al uitgeschakeld door het Duitse Uhlenhorst Mülheim.