Coalitie verdeeld over voorrang voor Amsterdammers bij nieuwbouwwoningen

Woningen in de stad met voorrang toekennen aan Amsterdammers, of juist veel meer bijbouwen, zodat er ook voor het groeiend aantal expats een huis is in de stad? Het blijft een discussiepunt binnen de gemeenteraad en de coalitie, zeker nu het aantal buitenlandse kenniswerkers en expats dat zich vestigt in de stad maar blijft groeien.

Onlangs publiceerde het ING Economisch Bureau cijfers waaruit blijkt dat de krapte op de woningmarkt verder toeneemt door de migratie vanuit het buitenland. Vorig jaar vestigden 9.600 mensen zich vanuit het buitenland in Amsterdam. Tegelijkertijd vertrokken in 2018 veel jonge ouders (25-39 jaar) met hun allerjongste kroost.

Sluit ogen niet voor transformatie
SP-raadslid Erik Flentge kaartte de kwestie vanmiddag aan in de raadscommissie Wonen. Hij vindt dat er sprake is verdrijving op de woningmarkt en wil dat zijn eigen wethouder Ivens (SP) ingrijpt, zodat nieuwbouwwoningen in stad met voorrang naar Amsterdammers gaan. "Er vindt een transformatie plaats en daar moet je je ogen niet voor sluiten."

Maar volgens Zeeger Ernsting (GroenLinks) is niet het groeiend aantal expats het probleem, maar wel de uitsluiting van bepaalde inkomensgroepen. "Het grootste belang is toch eigenlijk dat de Amsterdamse woningmarkt toegankelijk blijft voor de laagste inkomens." Om dat te garanderen moeten er volgens hem vooral veel woningen bijgebouwd worden, zodat Amsterdam een 'open stad' kan zijn voor iedereen.

"Hoe open ben je voor al die Amsterdamse gezinnen die hier worden verdrongen?", vroeg Flentge zich af. Hij vindt groeiende instroom van kenniswerkers uit het buitenland en expats wel degelijk een probleem. "Anders zijn we een groot deel van de discussie niet aan het voeren."

"De woningmarkt is oververhit in Amsterdam, de economie is booming en dat betekent dat we een enorm tekort hebben en dat betekent dat we een enorm tekort hebben voor iedereen", zei Alexander Hammelburg van D66. "Als je Amsterdam een open en tolerante stad wil laten zijn, dan ga je niet naar bepaalde groepen kijken. Kijk naar de aantallen nieuwbouwwoningen die we kunnen opleveren."

Hoor alleen nog maar van mensen hoe het niet kan
Woonwethouder Ivens gaf vorig jaar al aan dat hij nieuwbouwwoningen met voorrang wil toewijzen aan Amsterdammers. "Het makkelijke antwoord is bijbouwen", zei Ivens vandaag tegen de aanwezige raadsleden. "Maar het gaat er ook om of je de juiste woningen bouwt en dat je ervoor zorgt dat de juiste personen erin komen."

De wethouder is bezig met een inventarisatie van voorrangsregelingen bij het toewijzen van woningen in de rest van de regio. Los daarvan zei hij ook nog steeds te onderzoeken hoe doorstromers voorrang kunnen krijgen op nieuw gebouwde woningen in de stad. "Tot nu toe hoor ik alleen nog maar van mensen hoe dat niet kan en ik ben daar nog niet klaar mee."