Structurele regeling om Aziatische koks naar Nederland te halen

Aziatische restaurants mogen binnenkort het aantal gespecialiseerde koks uit het buitenland halen dat nodig is voor hun restaurant. Ook kunnen de koks langer blijven dan gebruikelijk bij vergunningen: zij mogen niet voor één, maar voor twee jaar in Nederland aan de slag. Voorwaarde is wel dat er geen Nederlandse of Europese kok beschikbaar is die dat werk kan doen. UWV gaat hier, middels een structurele regeling, op toezien. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren hebben de Aziatische horeca te maken gehad met tijdelijke regelingen en quota die soms halverwege het jaar moesten worden uitgebreid. Dat gaf onzekerheid en onrust in de sector. Deze nieuwe, structurele regeling moet daar een einde aan maken. Tegelijkertijd is het doel van de regeling dat het structurele tekort aan gespecialiseerde koks wordt opgelost. Daar is in het verleden te weinig aandacht voor geweest.

De sector is verantwoordelijk om in eerste instantie Nederlanders aan te nemen en zo nodig op te leiden. Het UWV gaat bij iedere aanvraag van een restaurant kritisch kijken of het niet mogelijk is om een Nederlandse werknemer, of een werknemer uit een andere EU-lidstaat, in te schakelen. Restaurants moeten hun vacatures bovendien drie weken van tevoren melden bij het UWV, voor een vergunning kan worden verleend om een Aziatische kok naar Nederland te halen.

Minister Koolmees: “Ik ben heel blij dat we met deze regeling kunnen garanderen dat restaurants de juiste specialisten tot hun beschikking hebben om het werk in de keuken te doen. Daarnaast is het belangrijk dat de sector haar best gaat doen om hier mensen aan te nemen en op te leiden. Zodat het op den duur niet meer nodig is om Aziatische koks naar Nederland te halen.”

Nu geldt er nog een quotumregeling, waarmee er dit jaar maximaal 1500 koks aan de slag kunnen. Onder andere dankzij de aantrekkende economie is dat quotum nu al gehaald. Omdat de sector grote nood heeft aan vakbekwame koks, breidt Koolmees het quotum uit met 800 extra koks. De quotumregeling loopt op 1 oktober 2019 af. Uiterlijk dan gaat ook de structurele regeling in.