Speedklimmers Mawem en Song sprinten naar World Cup-winst

In Moskou is het World Cup-seizoen voor de klimmers op het onderdeel speed geopend. De naam van die discipline geeft eigenlijk wel aan waar het om gaat: pure snelheid. Een overal op de wereld identieke klimwand moet zo snel mogelijk bedwongen worden en als je wint ga je naar de volgende ronde.

Bij de mannen was de Fransman Bassa Mawem ongenaakbaar. In de halve finale zag hij de Indonesiër Aspar Jaelolo van de muur vallen, hoewel hij juist in die race de snelste tijd van de hele dag noteerde. De Chinees Cao Long leek tegen Vladislav Deulin op weg naar de winst, maar greep mis en gleed weg, waardoor de Rus de finale haalde.

In die eindstrijd was Mawem weer bloedsnel en zeker na een flinke misser was Deulin kansloos. Jaelolo hield de Chinese World Cup-debutant Cao van het podium af, doordat de jongeling wederom na een snelle start de fout in ging. Jules Kluwer (75e) en boulderspecialist Tim Reuser (89e) kwamen er in de kwalificaties niet aan te pas.

Bij de vrouwen ging de finale tussen Song Yiling uit China en de Française Anouck Jaubert. De twee schakelden in de halve finales allebei een Russische uit: Song was Iuliia Kaplina met 7,43 tegen 7,44 seconden nipt de baas, Anna Tsyganova ging tegen Jaubert tot twee keer toe de mist in viel uiteindelijk van de muur.

Tsyganova ging in de strijd om het brons tegen Kaplina weer de fout in, Song won een fraaie finale tegen de ervaren Jaubert in een strakke tijd van 7,389 seconden, de snelste tijd van de hele wedstrijd. Nikki van Bergen eindigde in de kwalificaties als 75e.

De knock-outfase in Moskou, met vanaf zo'n veertig minuten de finales (Bron: YouTube)