Sneeuw en vrieskou in Assen, World Superbikes-race afgelast

Motorcoureur Michael van der Mark vertrekt zaterdagmiddag als tweede tijdens de eerste van drie World Superbikes-races op het TT Circuit Assen. De Nederlander was op zijn Yamaha mogelijk zelfs op weg naar de poleposition, maar een rode vlag gooide roet in het eten.

Van der Mark ging lang aan de leiding, maar in de slotfase dook de dit seizoen zo dominante Alvaro Bautista met zijn Ducati 0,082 seconden onder de tijd van de Rotterdammer. Die was op zijn beurt op weg naar een verbetering van de tijd, tot Toprak Razgatlioglu zijn Kawasaki hard onderuit schoof en de rode vlag gezwaaid werd, tot frustratie van Van der Mark.

De Nederlander hield de tweede plek wel vast en start op de eerste rij tusse Bautista en de verrassende Duitser Markus Reiterberger (BMW). Vijf Britten volgen de eerste rij: Alex Lowes, Leon Haslam, Tom Sykes, Chaz Davies en wereldkampioen Jonathan Rea.

De zaterdagrace gaat om 14.00 uur van start.

Update 14.50 uur
De race is om 14.00 uur niet van start gegaan. Sterker nog, de zaterdagrace is volledig geannuleerd: het is vreselijk koud in Assen, relatief gezien in elk geval, in met name vanwege de veiligheid is besloten om de race af te gelasten.

Onder de omstandigheden - de temperatuur ligt rond het vriespunt en zo nu en dan sneeuwt het zelfs - zouden de banden dusdanig snel slijten dat het voor de coureurs simpelweg te gevaarlijk wordt.

Hoe het programma er zondag uit zal zien is nog niet bekend, net als wat er met de uitslag van de kwalificatie gaat gebeuren. De zondag zou in principe beginnen met een superpolerace om de startgrid voor de derde race te bepalen.