Voetbaladvocaat: 'Gedrag politie verergerde ongeregeldheden'

Advocaat Christian Visser, gespecialiseerd in voetbal-gerelateerde strafzaken, zegt dat het gedrag van de politie gisteravond bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de ongeregeldheden heeft verergerd.

Voor de wedstrijd Ajax-Juventus zette de politie onder andere een waterkanon in tegen supporters die vuurwerk afstaken. Visser kijkt met verbazing naar de beelden: "Er lijkt niet echt een plan achter te zitten".

De politie had de Ajax-fans eerder op de dag al gewaarschuwd voor het afsteken van vuurwerk, of het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Toen er voor aanvang van de wedstrijd, bij een zogenoemde Entrada (een sfeeractie van supporters), toch vuurwerk werd afgestoken bij de Arena, greep de politie hard in.

Waterkanon afgeschaft in Engeland
Politie te paard en twee waterkanonnen van de ME werden ingezet om de menigte uit elkaar te drijven. Visser begrijpt daar niets van. "Het gebruik van een waterkanon is zo onverstandig. In Engeland en Wales is dat ook afgeschaft, en niet zonder reden. Ze vinden daar dat het contraproductief is. En dat blijkt ook wel; het verergert de ongeregeldheden. Er was alleen vuurwerk en daarna werden er voorwerpen gegooid. Dat komt doordat zo'n middel wordt ingezet."

Visser zegt ook het beleid van de politie niet helder te vinden. Volgens de advocaat, zelf ook groot Ajax-fan, is het inconsequent dat bij eerdere wedstrijden niet op deze manier werd opgetreden. "Vuurwerk afsteken is verboden, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen, maar het leek erop dat het gedoogd werd bij voetbalwedstrijden. Bij iedere Europese wedstrijd is er veel vuurwerk buiten het stadion, en er werd nooit ingegrepen", aldus de advocaat.

Uitleg van burgemeester
Er zijn bij deze ongeregeldheden ruim dertig mensen aangehouden. Eerder op de dag arresteerde de politie al zo'n honderd, voornamelijk Italiaanse voetbalsupporters. D66 en de PvdA hebben aangegeven uitleg te willen van burgemeester Halsema over het optreden van de politie.