Journalist Max van Weezel (67) overleden

Journalist en presentator Max van Weezel is vanochtend overleden. Dat heeft zijn vrouw, journalist Anet Bleich, aan de NOS laten weten. Hij was ongeneeslijk ziek, in december kreeg hij te horen van zijn artsen dat hij nog maar enkele maanden te leven had. Hij liet toen weten dat hij in het harnas wilde sterven. 

Van Weezel had alvleesklierkanker. Hij werd vorig jaar met spoed geopereerd en er volgde chemotherapie, maar dat mocht niet baten. Tegen Radio 1 zei hij in december 2018 dat de artsen over zijn situatie niets konden zeggen, maar dat statistisch gezien de gemiddelde levensverwachting twee tot drie maanden was. 

Hij is een van de bekendste politiek journalisten van het land. Van Weezel begon in de jaren zeventig als journalist bij Vrij Nederland en vanaf 1981 deed hij verslag van de Haagse politiek.

'Scherp, maar altijd correct en vriendelijk'
Hij presenteerde de radioprogramma's Spijkers met Koppen, Met het oog op morgen en Argos. Ook heeft hij een aantal boeken geschreven over de Nederlandse politiek. Daarnaast was hij bestuurslid van het Haagse perscentrum Nieuwspoort en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Onlangs kreeg hij van de gemeente een Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt door burgemeester Femke Halsema. 'Van Weezel is alom gerespecteerd vanwege zijn grote staat van dienst als parlementair journalist. Zowel politici als collega-journalisten roemen zijn enorme netwerk en zijn unieke manier van interviewen: scherp maar altijd correct en vriendelijk.'