VS wil uitlevering Assange

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in de Ecuadoriaanse ambassade te Londen opgepakt. Daar hield hij zich sinds 2012 schuil. De Britse politie kon hem na een deal met Ecuador arresteren wegens schending van de voorwaarden voor zijn borgtocht destijds. De Ecuadorianen wilden al een tijdje van hem af, en hebben zijn asiel ingetrokken.

De Australiër vluchtte zeven jaar geleden de ambassade en vroeg asiel aan, om uitlevering te voorkomen aan Zweden waar hij van seksueel misbruik werd beschuldigd. Hij vreesde vervolgens aan de VS te worden uitgeleverd om publicatie van militaire geheimen, onder meer over misstanden in Irak.

De Zweedse aanklachten zijn inmiddels vervallen, maar de Britse over borgtochtschending bleven staan.

In 2016 publiceerde Wikileaks gehackte emails van Hillary Clinton, destijds tegenstrever van Donald Trump in de Amerikaanse presidentscampagne. Het zou haar campagne hebben geschaad, en Trump juichte WikiLeaks destijds toe. Na diens verkiezing rees er daarom twijfel of Assange uitlevering aan de VS nog wel zou hoeven te vrezen.

Geheime aanklachten
Eind vorig jaar dienden Amerikaanse aanklagers in een ongerelateerde zaak echter documenten in waaruit kon worden afgeleid dat de VS geheime aanklachten tegen Assange heeft voorbereid.

De Britten hebben met Ecuador onderhandeld om de arrestatie mogelijk te maken. Dit meldde WikiLeaks enkele dagen geleden nota bene zelf. Sinds Assanges vlucht is er een machtswisseling in het Zuid-Amerikaanse land geweest. De latere regering was een stuk minder te spreken over het ambassade-asiel, naar verluidt omdat WikiLeaks zich over dat regime niet stilhield. Met enige regelmaat bracht Ecuador berichten naar buiten dat de Australiër zich misdroeg. Ook sloot het land zijn internettoegang af.

Update 13.53 uur
Assange is niet alleen opgepakt om schending van borgtochtvoorwaarden. Hij is mede namens de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd, aldus een verklaring van de Londense politie. De VS heeft een uitleveringsverzoek ingediend. Ruptly heeft een video online gezet waarop te zien is hoe Assange wordt afgevoerd.

Update 16.15 uur
De advocaat van een van de twee vrouwen die Assange in Zweden van seksueel misbruik hebben beschuldigd, heeft naar aanleiding van de aanhouding laten weten dat hij een verzoek indient om de zaak van zijn cliënte te laten heropenen.

Update 17.57 uur
De VS beschuldigt Assange van poging het hacken van het Pentagon-computernetwerk. Dat zou hij hebben gedaan met voormalig IT-specialist van het Amerikaanse leger Chelsea Manning. Die kreeg eerder 35 jaar celstraf wegens het lekken van honderdduizenden documenten naar WikiLeaks, maar werd na tussenkomst van voormalig president Barack Obama vrijgelaten. Assange kan volgens het Amerikaanse OM tot vijf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.