Leger grijpt macht in Sudan, president na 30 jaar verstoten

Het gaat al lang niet zo best in Sudan: president Omar al-Bashir regeert met ijzeren vuist, de toch al matige economie zit in een enorme dip en mensenrechten zijn er ook niet echt een ding.

De bevolking lijkt het eindelijk spuugzat te zijn en in de afgelopen dagen wordt meer en meer gedemonstreerd, inmiddels door vele duizenden mensen. Dat lijkt effect te hebben: donderdag komen steeds sterker wordende geruchten op gang dat het leger een staatsgreep heeft gepleegd en dat Al-Bashir weg is. Afgetreden, afgezet, misschien wel gevangen, niemand die het weet.

Het lijkt in elk geval wel duidelijk dat het leger de nodige macht heeft gegrepen. Zo zijn belangrijke kruispunten en bruggen in hoofdstad Khartoum voorzien van militaire voertuigen, terwijl het vliegveld is gesloten. Op de staatsradio wordt marsmuziek gedraaid en op TV zegt men dat er binnenkort een 'belangrijke mededeling' komt.

Update 12.35 uur
De marsmuziek is online te luisteren via onder meer dit radiostation, speciaal voor de liefhebber, hoewel we ernstig betwijfelen of die er in dit specifieke geval wel zijn.

Belangrijker nieuws: de mededeling van het leger laat nog altijd op zich wachten. Wel is inmiddels zo goed als duidelijk dat door het hele land vele politieke gevangenen vrij zijn gelaten.

Op straat is het feest en rondom het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie, waar Al-Bashir zijn woning ook heeft, zijn nog vele duizenden mensen aanwezig. De organisatie van dat grote protest heeft opgeroepen om door te blijven gaan, in elk geval tot het leger een statement heeft gegeven.

Verdere details zijn nog grotendeels onduidelijk, zoals dat nou eenmaal het geval is met een staatsgreep. Wel lijkt het erop dat veel hooggeplaatste regeringsfiguren gearresteerd zijn door het leger.

Update 14.45 uur
De staatsgreep is inmiddels bevestigd en geslaagd, voor zover er bij iets als een militaire staatsgreep echt sprake kan zijn van 'succes'. 

Defensieminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf las op TV een statement voor, waarin hij aankondigde dat president Al-Bashir gearresteerd zal worden en naar een 'veilige plek' wordt gebracht. Ook kondigde hij gelijk drie maanden noodtoestand af, terwijl het leger zeker twee jaar de macht zal hebben tijdens een transitieperiode.

Een militaire overgangsraad zal aangesteld worden om de overgang in goede banen te leiden, details daarvan worden later bekendgemaakt. Ook kondigde Ibn Auf aan dat de gehele grondwet uit 2005 simpelweg de prullenmand in geknikkerd kan worden: die wordt ongeldig verklaard.

De minister vertelde dat mensenrechten gehonoreerd zullen worden en vroeg burgers om de veiligheidsmaatregelen die geïmplementeerd worden te tolereren.